Check jalan buka

Hi, sy Esok dah due date 40weeks tp lom rasa nak bersalin.. tp masa 38minggu ada kluar lendir coklat byk.. sy pon pergi laa hospital untuk check.. doc seluk tuk check bukaan tp baru 1.5cm mcm tu then dia ckp bole balik uma dlu Klu ade kluar darah fresh or air ketuban pecah baru dtg smula.. tp smpi skg ta de ape2 tanda.. nak tny Klu check bukaan mmg sakit yaa Amat ye? Doc tu seluk dah dlm lg dia tekan lg masuk.. mcm rs terkoyak.. bila balik uma ade kluar sikit darah.. skg ni sy check tmpt luar pintu pembukaan tu mcm terkoyak ade kulit/daging terkeluar kecik cmtu.. first doc india check bukaan ta sakit,second dtg doc malay check sakit dia bkn kepalang rasa na terajang doc tu pon ada.. mybe dia sengaja sbb byk soalan privacy dia tny tp sy pilih untuk berdiam diri..

2 Balas

Yes kalau kena seluk memang sakit sangat tapi that's the way kan nak check and kira bukaan cervix. Ibu kena tahan sakit and sekarang ibu dah 40 weeks, sometimes x de sakit contractions pun cervix dah buka 3cm or 4cm, all depends and x semestinya air ketuban akan pecah on time or sendiri. It's okay, I think ibu cakap mcm ada daging terkeluar semua ni, better ibu ke hospital juga check again bukaan cervix and remember all this pain just temporary only, keep this in mind and you will be fine❤️

If u afraid to go to hosp utk check bukaan , u can go check at klinic yg ada experiences .. if dah buka mereka akan bg letter .. 40 weeks btr gi balik ke hosp mgkn mereka akan suruh serah diri. If belum buka pasti sakit compare to dah buka laluan 4cm tu, bila doc seluk tak sakit. It depend also if doc pro lg pandai sbb pengalaman lbh.