Pernah tak kena kakak tiri or sapa² ajar kita sruh bagi baby 3 bulan mkn Nestum?

Sy dh kena baby tk lahir lagi. disuruhnya kita bagi baby 3 buln nnti mkn Nestum katanya ank dia 3 bulan dh mkn Nestum 🤦 kak tiri sy pulk bukn tua pun umur baru 23 tahun ank sorg.dia kata kecil² kena ajr bila sy kata ouh tkpa la lain budk lain antibodi lain2 pastu kata kak ngh kena ajr tgk ank akak ok ja.jadi meluat pulk org mcm ni biaq la kita nk bagi ke or tk kn😅 nasib sy hbis pantang balik negeri asal dh tidk yg bukn² diajarnya #pleasehelp #bantusharing

19 Balas

tolong jgn duduk rumah tu sampai bby ckup 6bulan. bukan apa, risau esok2 terlepas pandang dia bantai bagi bby mkn mcm2. bby bwh 6m xbole mkn apa2, air masak pon xboleh. hanya susu ibu atau susu formula je. atau ubatan yg doctor bagi kalau ade mslh kesihatan. usus bby belum boleh cerna makanan lagi bwh dri 6bulan. silap2 esok boleh bawak mati, naya je.

cuba kena dekat sy, makan pelempang org2 mcm tu nanti, adik ipar sy mentang2 dia dah ada dua org anak sy baru je mengandung anak first, pandai2 saja dia suru sy picit2 puting payudara sy.. dia ingat sy tak tau ke kesan kalau sy buat mcm tu.. kalau nak dekat due x pa la, ini baru masuk trimester ketiga dah dia suru buat mcm tu.

Risaunyaa mak2 mcm tu 😂 takut jugak bila kita balik kg ada dia pastu anak asyik menangis lapar disumbatnya nestum time kita tgh mandi ke apa ke. Hahaha. Risau ye. Suruh dia baca buku byk2. Sekarang dia okay lah belum jadi apa2 kat anak dia. Jgn dah terhantuk baru tengadah. Semoga dijauhkan.

jangan cari pasal ye. awak tak perlu ikot. jadi pape dkt anak awak bukan dia nk tanggung nnt. awak yg nk tanggung, dia pula lepas tangan. igt below 6bulan baby hanya boleh minum susu bdn atau fm sahaja. xde campur air masak ke, air beras ke, nestum ke. xde ye. usus baby masih tak kuat

Karut. 6 bulan baru usus bayi sedia utk menerima makanan. By the way, nestum bkn makanan pertama yg digalakkan kerana ada perasa & manis. Sebaiknya beri bubur kosonh bila dah boleh mula makan nnt. Kemungkinan besar baby akan jadi mudah makan dan bkn jenis picky eater.

Apooo kakak kakak awak nie. Kalau saya, memang menjawab terus ‘apa barang suap nestum, baik suap mashed potato kfc’ 🤣🤣🤣 lepastu mmg idok ler aku berenggang dgn anak aku bila korang ada dkt dkt, tah pape karang disuapnya 😒

2y ago

silap haribulan paha ayam goreng pon disuap budak tu makan😅😅

Baby Bawah 6 bulan boleh mnum susu sahaja. Susu badan atau susu formula. Susah sgt ke nak hadam bnda ni ? 2 jenis tu je makanan dia..xpayah susah2 nak masakkn kari ke gulai ke sambal ke..😒😏

Tak pernah. Tak boleh bagi makan. Awal sangat. Takut perut baby nanti ada masalah penghadaman. Sebab tak kuat lagi untuk menerima makanan. Lagipun nestum tinggi kandungan gula

Same dgn Mil,dea ckp baby kene bagi nasi air cair sbb baby lapa susu je x cukop. Huh mmg takdela aq nk pantang kat uma dea.seram denga dea ckp centu.

misi bgtau jgan bagi bby bawah 6 bulan mkn selain susu takot usus tersumbat‼️‼️ Lps 6 bulan baru bleh mkn. ape2 je lah kakak awk ni..