Contraction tu mcm mana

Hi,sy dh 38w. Rse period pain dh makin kerap n kuat. Tp sy masih blh tahan lg. Doc kte tu contraction,dah x lama nk bsalin. Psoalan sy, klu rse period pain tp perut x mngeras sgt, tu dkira contraction jgk ke ye?

4 Balas

tgk jarak contraction. ms anak first dulu, 37 week, sy rs mcm nk berak tp x berak. tp x kerap. sblm tu mnggu ke 34, perut dh strt mengeras sekali sekala. msk 38 minggu, 2-3 hari juga sy tahan rs kontraksi yg sakit. rals ngilu pinggang yg memuncak then hilang. dia kerap dtg. bila jarak kontraksi mcm ni selang 5 min waktu tgh mlm, pagi tu sy mndi terus ke hospital. 4cm bukaan. skrg sy preg anak kedua, 37 minggu 3 hari, sy dh rs kontraksi mcm nk berak tu. tp kehamilan kedua ni, sy tak rs perut mengeras.

Better gi check hospital. Sebab kdang xboleh percaya sangat yg org cakap just ‘false contraction’ . Ada my friends, mcm ni jugak. Tapi dia terus check g hospital, rupanya dah ada bukaan. So terus warded.

Hai. Mommy ada pergi check doc tak? Kadang bila macam tu dah ada bukaan. Selalu nya kalau contraction akan kerap mengeras.

2y ago

xde plk. tp yg sy rse ni contraction ke aek?

Kalau rasa tak sure boleh pegi hospital check 😊