Acid Folic

Sy dh 34wk, perlu ke sy stop pengambilan acid folic? Ada yg kata kena stop sbb takut baby besar. Masa 1st trimester dlu doc swasta ada ckp masuk 12wk dh tak perlu makan acid folic. Tp di gov smpai skrg sy masih dpt tablet tu mcm biasa.

1 Balas

Nak teruskan folic acid pun boleh tkde masalah. Yg paling penting constant consumption sampai ke 12wk utk baby growth, tp nk teruskan makan sampai bersalin pun should be okay tkde masalah, baby besar tu sbb pemakanan ibu seharian pun boleh jd. Kadang sbb genetik. Sy baru bersalin smlm (36w1d) baby berat 2.7kg, sedangkan doktor semua expect baby sy akan overweight (3.2kg ke atas) sbb sy ada GDM 😁