Gerakan baby

Hi. Sy dah 20weeks lebih tapi masih tak pasti gerakan baby dgn baby sedu. Normal ke klau baby belum gerak aktif pada usia kandungan sy ni? Risau jgk 😅 sbb tgk org lain baby 18 ke 19 weeks dh rasa gerak2. Huhu. Thank you #firstbaby #pleasehelp #1stimemom #ingintahu #bantusharing

8 Balas

jgn risau sis.. mybe dh gerak cuma mommy yg xprasan dia bergerak sb kdg2 kita sibuk dgn rutin harian sampai xperasan ada gerkan dr bby.. cuma, kalau risau sgt boleh p klinik scan tgk dia kt dlm tu tido ke apa yg buat mommy risau😂😂.. satu lg sis org ckp kalau bby tu bby girl pun kita akan kurg rasa tendangan xmcm bby boy sgt terasa.. tp xthy sejauh mana kebenaran tu..

3y ago

I see. Thank you for the info. Ada jgk rasa gerak tu sis tapi denyut2 halus je. Yg betul2 baby kick tu sy maybe tak perasan lagi. Hehe

sy dulu ank first pn lmbt rasa baby nk gerak.. nurse suruh tanda baby gerak brapa kali pn.. mcm susah nk tanda sbb krg sgt baby nk gerak mgkn baby girl kot xbrapa nk aktif.. ni mngandung ank kedua 18w dh rasa baby gerak.. skrg 27w Alhamdulillah makin aktif.. sbb kali ni mngandung baby boy lain rasa.. alahan pn teruk 😁

3y ago

Baikk kak. Hehe bkn apa sbb risau jgk blm rasa yg betul2 gerak tu. Klau setakat denyut2 sikit ada la rasa tapi tu pun kdg tak perasan jgk. Btw, tahniahh utk anak kedua 😇

Don’t worry, sbb Sy pun doktor siap cakap time scan, nnti 20week++ baru dpt rasa gerak baby tu. Maksudnya Kalau before 20weeks tu dah rasa, mmg you jenis dpt rasa awal. And bg sy yg tak disangkal lg betul2 rasa gerak baby yg kuat bila dh hujung2 trimester kedua. Masuk trimester ketiga 😣

3y ago

Rasa dia mcm mana eh sis? Hehe sy nak masuk 21 weeks dah. Tapi yg sy rasa skrg cuma denyut2 halus je. Yg betul2 baby kick tu blm perasan lagi 😅

Jangan risau 😁 nanti dah nak 28w baru baby akan betul2 aktif. Skrg dia masih kecik lagi, kadang2 sbb perut kita tebal. Tu kadang2 lambat nak rasa. Ada masa dia rehat 😊

3y ago

I see. Okay tq sis. Skrg ada rasa denyut2 sikit je. Tu pun halus je 😅

Saya pun masuk 19w ni, masih x kenal mcmana rasa gerakan baby. Next week scan appoinment. Masih menunggu nurse ajar cara kira gerak baby. 😊

3y ago

Tu lah. Takut kita tak perasan mcm mana kan. Risau jgk sbb takut baby mmg tak gerak2 lagi ke mcm mana. Huhu

saya baru 15week tp dah dpt rasa gerakan baby. dia rasa ngilu + sakit manja2. tp rasa dia lite lite je, tak ketara sgt.

3y ago

Best nye sis. Sy tak rasa ngilu2 tu cuma kdg dpt rasa denyut2 halus je

saya 23 weeks bru rasa gerakan baby .

3y ago

Baikk sis. Thank you respond.

nnt dah 28w confirm dia aktif

3y ago

Baikk sis. Tq menjawab. Lega sikit 😅🙏