Badan gatal

Hello.. Sy da beranak skrg da masuk 4 bulan berpantang. Sy risau 1 bnda ni.. Ni bukan tentang anak tpi tentang sy.. Sy perasan lepas melahirkan anak badan sy jdi gatal2. Mksd sy mcm ni. Kn lepas ta beranak ta di larang mndi untuk 1 or 2 hari untuk elak masuk angin n trutama dilarang mncuci rambut( tak tahu cara korang mcm mna toi sy dilarang) n waktu tu sy paham jika badan sy terasa gatal n kepala gatal. Sbb tak mnfi kn so sy faham. Tpi bila da boleh mndi except cuci rambut. Badan sy still gatal. Sy fikir mngkn sbb da daki tak mndi so beberapa kmudian kdg gatal d bahagian leher je kdg d lengan je. Tpi beberapa mnggu kmudian sy notis sy kerap garu blkng lengan sy leher sy n kaki sy lile almost my whole body yg gatal. Kata lapis katil tak bersih mustahil lapis cuci stiap week end sbb baby baring kat sebelah sy tdr so kena make sure katil bersih n selimut pun sama. Kata tak mndi bersih sy scrub badan sy 1 - 2 kali sblm except bulan pertama lepas beranak ikut rutin biasa sy sblm mngndung . Nak kata sabun. Itu gak sabun sy guna sblm mngndung sblm beranak. Kalau kata baju. Mesti org rumah pun akan gatal2 sbb guna pncuci kain yg sama. Tpi sy jer yg rasa gatal. Hmm sy letih n tak tahan sbb gatal. Da moms yg pernah lalui hal yg sama?

3 Balas

Pergi klinik awak. Selalunya disebabkan hormon selepas bersalin tapi ada juga disebabkan alahan. Apa2 kena rujuk doktor

pregnancy hives. boleh dptkan ubt alergik di klinik

pergi klinik. mybe awak de alahan apa2 yg buat gtal