Hamil diusia 40

Hi,sy bru hamil 5w1d..kalini sy hamil umur sy dh menjangkau 40..kalau ada rezeki sy dgn baby dlm perut ni,adakah bole sy buat monthly checkup @ buka buku pink di klinik swasta..tanpa pergi ke kk..sb sy tiada masa disebabkan kerja.adakah klinik swasta terima..sb mse sy scan kandungan sy masa tu bru 4w3d doc dekat klinik tu beritahu yg dia xbp nk cnfirm samade sy pergnant@ x..sb mse tu hanya nampak kantung shj.dia suruh dtg utk scan semula bila kandungan sudah mencecah 8w nt..& dia suruh sy buat buku pink nt di kk shj disebabkan usia sy sudah agk lewat.utk pengetahuan mommys sy tidak pernah didiagnose ada penyakit drh tinggi & kemcing manis..ada x mommys yg experience mcm sy,apa yg patut sy buat..?adakah sy perlu bertanya di klinik lain..kalau sy berisiko sewaktu hamil adakah hospital kerajaan tidak terima sy sb sy tidak buat monthly checkup di kk..

1 Balas

Boleh checkup di hospital swasta. Kalau klinik susah nak terima sebab entiti kecil dan takde pakar. My mom pregnant, saya 5 beradik semua checkup and bersalin hospital swasta. Last pregnancy which is adik saya yang bongsu, my mom was at 40 years old. High risk pregnancy with GDM.