Relactation

Hi.. Sy bersalin czer, anak masuk NICU selama 24 jam.. Bila baby masuk wad sy, baby xnak menyusu dia palingkan muka.. Rupanya baby mmg ade masalah menyusu.. Long story, short.. Dr suruh kasi susu formula sbb berat bdn baby drop dan kuning.. Tp sy hari hari tak give up, pump susu dan letak puting dlm mulut baby.. Tapi baby consume lebih banyak susu formula dari susu ibu.. Anak first, sy xde ilmu, x consistent pump.. Genap sebulan.. Baby start mahu menyusu bdn.. Sy kasi susu bdn dan dia masih menyusu formula utk support.. Masuk 2 bulan, dia xnak langsung susu formula.. Yang merisaukan sy ialah.. Kencing dia xsebanyak mase minum formula.. Berak pun jarang.. Tp air kencing dia bertambah setiap hari.. Sbb sy cuba pump, susu ada peningkatan.. Cuma xbanyak mcm mase minum formula.. Sekarang dah 2 bulan 20 hari.. Jadi sy confuse cukup ke susu bdn sy ni..? Sbb dia mmg reject susu botol.. Dia xmenangis (tak fussy) , bibir tak kering, air liur banyak, menangis keluar air mata, ubun2 ok, suka main2.. Nampak normal.. Tapi quantity kencing dan berak tu merisaukan saya.. Ada saranan tak utk sy? Atau kata2 semangat, pengalaman ke..?#1stimemom #seriusnanya #bantusharing #Relactation

2 Balas

Assalamualaikum ibu ibu ❤️ Susu drop? Susu cair?Nk pekatkan susu? Nk buat stock EBM? Don't worry ibu ibu. Sentiasa jaga waktu pump, sentiasa positif dan amalkan Innate Lactea secara konsisten, Insyaallah niat utk susukan bayi until 2 years dpt dicapai 🥰 COD: 🚗 Putrajaya 🚗 Bangi 🚗 Desa Pinggiran Putra 🚗 Cyberjaya POSTAGE setiap hari ! Jom whatsapp Myra utk dapatkan Innate Lactea anda; http://www.wasap.my/60109268238/orderInnateLactea

air kencing baby bf memang tak sebanyak baby fm sebab susu ibu mudah hadam dan segala nutrisi diserap ke dalam badan baby asalkan air kencing kuning jernih. normal baby bf tak berak hari² max 14hari dengan syarat kerap kentut, perut tak keras, baby aktif dan tak meragam. monitor berak kencing anak. najis warna kuning mustard , ada kenaikan berat tanda anak cukup susu. teruskan usaha dan enjoy your bf journey.

3y ago

ouh mcm tu.. thanks puan.. alhamdulillah kencing dia jernih.. berak pun ok.. 😊