pengurusan uri lepas bersalin

Sy berkahwin dengan suami melayu (Sy cina), tertanya2 pasal pengurusan uri. Kalau mcm mak dan kakak sy semua biar hospital buang uri, suami kata kita kena uruskan pastu tanamkan uri. Sy ada nampak set pengurusan uri jugak kat shopee, ada ajar cara2 basuh uri. Tapi uri lepas dh basuh nak tanam kat mana ya? Mana2 yg ada tanah pon boleh tanam ke? Ke mesti tanam depan rumah? Depan rumah tanah agak terhad, boleh tanam kat tempat lain ke? Mohon kongsi terima kasih bnyk2 🙇🏻‍♀️

2 Balas

xyah beli pon pengurusan uri tu. beli limau dgn asam keping je masa basuh. lps tu balut kain putih. beli semeter je. bru bpe ringgit. pengurusan uri tu dh dkt rm50. lps tu tanam dkt tmpt ade tanah. tanam dlm. supaya kalau ade binatang xboleh korek. xde mslh pon nak tanam dkt mana. kecik je uri tu bukan beso mayat pon. xperlu pon korek tanah besar2 mcm nak tanam jenazah tu.

2y ago

Terima kasih sis ajar… Sy mmg ingat uri tu besar 🤣 pstu tgh fikir tanah depan rumah ni muat ke tak..

tak wajib beli pn pengurusan uri tu, cukup basuh bersih2 dngan garam, asam jawa n limau make sure xad bau hanyir pas tu masuk kain ikat n taman tempat ad org lalu lalang