Awal Kehamilan

Sy baru sahaja tahu yang sy positif pregnant, dan ini adalah anak pertama sy. So, skrg apa step pertama yang saya perlu lakukan? Terima kasih semua.

3 Balas

1. awak boleh buat pengesahan kehamilan di mana² klinik swasta. then bawa scan or surat dripada doc klinik swasta ke Klinik Kesihatan (KK) yg berdekatan untuk buka buku pink. Semasa nk buka buku pink, wajib bawa salinan ic isteri, ic suami dan sijil nikah. Nak buka buku pink pun kebanyakan KK kena buat temujnji.. tp untuk kepastian or macam mana nk buat temujnji boleh jerk terus walk in dan tnye di KK tersebut. 2. Boleh bawa PT ke KK berdekatan gtaw awak hamil.. nanti die akan gtaw nk buat apa utk step seterusnya.

2y ago

ooo mcm tuu, terima kasih. kiranya kena pergi secepat mungkin ke atau boleh tggu beberapa hari dahulu?

Folic acid, minum susu. Lepas 2 minggu baru scan.

2y ago

okay sis, tenkiu. nnti sy try amalkn minum susu 🥰

sy seminggu lepas check PT bru p swasta..

2y ago

ok baik sis atikah, skrg sy ambil shatavari. sy mkn sblum hamil lg. boleh je kan terus makan yg tu? atau kena ambil acid folid yg lain?