5months of marriage

Sy baru berkahwin 5bulan. Rata2 kenalaan dan saudara mara asyik bertanya soalan yang sama walaupun setiap hari jumpa “dah lekat?” “Dah ada isi?” “Tak work hard ke?” Sampai satu masa sy rasa down. Suami selalu positifkan sy. Allah belum bagi rezeki Anak lagi walaupon kita dah cuba. Rezeki lain yg datang dulu, rezeki anak menyusul kemudian. InsyaAllah cepat atau lambat, pasti ada. Percaya pada Allah. Suami sy permanent night shift. Tak kerap bersama sebab jarang jumpa dan kalau jumpa pun sekejap. Spend time masa bersama on weekend saje. Semoga diberi kekuatan, kesabaran yg tinggi dan diberi rezeki zuriat. Amin YA RABB ?

15 Balas

huhu aduii makcik2 bwg ni..baru sgt laa 5 bulan kawin x puas nak manja2 suami isteri lg..nak buat aktiviti tu ni bsama2.. gi bjalan bcuti mkn2 sana sni ke..nnt klu dh pregnant smua tu trbatas dh..xleh buat keje berat2..lasak sana sni dh..kena rehat byk n hati2 jaga kndungan.nnt dh ada anak lg nak fokus kt anak bjaga mlm2 jaga baby..letih stress smua ada..jd Allah lbh taw masa yg sesuai utk sis nak ada baby nnt..DIA bg sis nikmati dlu masa2 bdua ni dgn suami puas2..tmbhn suami pun bz jgk kan..jd abaikan cakap org2 yg suka menyibuk tu ye..biarkan dorg dgn life dorg sis dgn life sis..buat xtaw je..

4y ago

setuju. da ada anak ni "me" time pun tak ada.

Sabar byk2.. Doc ckp 1 thun tu normal lagi kalau belum dpt.. Saya 10bulan bru dpt sis.. Sy trymcm2 duit habis beli ubat.. Satu hari sy terbaca 1 produk ni produk himalaya org ckp ok.. Sy ambil himalaya shatavari.. Suami ambil set kesuburan lelaki himalaya speman n kapikachhu.. Alhamdulillah xsmpai sebotol asbab allah mmg nk bagi kita mencuba.. Dekat farmasi insya allah ada.. Tapi kapikachhu susah nak cri.. Sy pegi 4 farmasi bru jumpa

Sabar sis..saya 2 tahun lebih dgr soalan2 cmtu..sabar je..saya & suami just jawab "Allah still nak bgi kterg honeymoon".." Anak xnk turun dulu..sbb dunia ni x seindah syurga".. Sabar je..redha dgn semua bnde..in shaa allah..suatu ari nnti Allah akn kurniakn rezeki anak.. Alhamdulillah..saya prgnt skrg..tp yg membawang semua saya x bgitahu lgi..bia je dierg membawang..in shaa allah..saya & suami dpt manfaatnya nnti..😊

Faham sis.. Biasalah tu makcik bawang suka nk ambil tahu hal org 😅 Rata2 kita semua alami perkara yg sama. Mcm sy dlu blm kawin pun org sibuk tanya. Pastu da kawin tanya anak. Lama juga sy TTC, I mean x la lama sgt. Dlm setahun lebih. Tp lps tu org dh x tanya dah. Hahaha.. Sabar lah ya. 5bulan masih awal. Enjoy dlu honeymoon usah stress2 fikir yah? Kerja Allah belaka, usaha pun klu Allah kata blm, blm lah.. Chill ❤️

4y ago

Org dh tak larat nak tanya bila nk dpt anak tp deme tu xtau kita dh mengandung 😅

Ckp Allah blm bg rezki lg.. Ade dulu pernah sorg makcik tya dpt baby dah ke biase awl2 org lain daa dpt.. Sbb sy bgtau blm ade rezki lg die pulak bls mcm tuu.. Trs sy ckp dah tp keguguran xde rezki lg.. Trs terdiam die.. Skrg Alhamdulillah Second pregnancy lps 5bln gugur.. InsyaAllah rezki awkk soon.. Sy yg first tuu pun lmbt dpt.. Ramai lg yg 3 4 taun kawen skrg baru first pregnancy.. Sabar ye doa byk2

Sama la sy pon lalui benda sama..tepat bulan ke 6 ada sdara kata “jgn lambat2 nnti dh brumur susah” “takkan takde lagi ?” Rasa sedih + nk lari je dr jwb soalan mcm tu tp sbnrnya mmg dh berisi masa tu cuma sy je xtau...skrg ni pon dh masok trimester ke2 xramai pon yg tau cukup la keluarga trdekat xsuka heboh2

Banyak kan bersabar dan berdoa sis .. slalu fikir positif . Sbb dulu saya punn mcm tuu juga . Dan alhamdulillah skrng saya pregnant 34w+4d 🤲.. abaikan sja orng" yg mcm tu .. yg pntng kita dah usaha , doa dan tawakal . In shaa allah..

Sama lah jg sis,penat sdh sy jwb,,,ada sekli kne ckp dgn ank buah laki sy sendiri,,tiada ckp paci tiada keturunan,,,sy lari naik ats rumah,ngsi puas2,

Normal tu sis. Sy dulu baru 2 minggu kawin pun sdh kna tanya sdh ada isi kh. Soalan popular utk pasangan yg bru berkawin.

Abaikan mulut puaka sis...rezeki tu Allah yg bg bkn mnusia...kita hnya mrancang Allah yg mnentukan...