mkn folic acid

Sy asal mkn folic acid mesti gastrik??kdg smpi mual²..skrg 15weeks dah..ada x mom mkn folic acid dr bln pertama smpi last pregy?..

6 Balas

Sis, sy share tips ek utk elak alami mual atau muntah2 atau pening sbb mkn ubat ni..ni nurse KK yg cdgkan kt sy n alhamdullillahhh smpai arini sy xde alami pun sume side effect ubat acid folic/iron tablet/obimin.. 2 jam sebelum nak tdo, make sure jgn mkn pape..biar perut kosong..then just b4 ni tdo, mkn ubat2 tu..lepas tu tdo nyaman2..InsyaAllah, sis xkn rs all the side effect.. Bab sembelit due to ubat..ni mmg xble elak la sbb org mengandung mmg akan alami sembelit..so,dont stress about it n just rajinkan minum air putih n mkn buah2an spya kta mudah trigger usus nk berak hehe😬 Sis cubalah trick ni..n pls🙏🙏🙏🙏 jgn miss mkn ubt lgsg sis..bkn utk kta tp utk anak..sian dia kalau xckup zat, xckup sel, xckup darah nk bentuk tubuh dia nnt..hopefully bnda ni berguna utk sis🤗🤗chaiyokk💪💪💪

kalau rs mual2 maksudnya x sesuai tu minta tkr ..mcm sy dulu x bole makan zincofer .. doct tkr ke obimin ok je x mual n muntah.. asid folic jgn tggl ye mummy.. ms pregny sgt2 penting

tahu mengandung sampai buka buku pink saya makan acid folic, start berklinik sampai beranak makan new obimin

Mkn time tido je la cmtu. Mkn kerap x?

5y ago

Dah sebulan x mkn..ada 2 mnggu ja mkn.lepas tu stop..

saya ok je minum dengan jus

Week9 dh stop amik folic acid sbb misi suh mkn obimin..

5y ago

Ahd ni ada cek up..nt mnta la😬😬