10week5day

sy 10weekk...tringin nk g jln2 jauh.. buleee kee??? atau bbrpe mgu bulee prgi jln2 jauh???#ingintahu #1stimemom #pleasehelp

18 Balas

bergantung kemampuan diri dan keadaan kandungan. Masa tengah alahan, rentas daerah nak tengok laut pun saya baring sepanjang jln 😂, tengok laut pun masih alahan dan mood x best. baik rehat baring kt rumah 😅 Sy jenis x boleh penat, pernah spotting sbb 2 hari berturut-turut berjalan dlm daerah je pun masa week 13. tobat tak nak berterusan penat 😅 minggu dpn nk rentas negeri jiran je, dan bermalam. Takut nak balik hari, takut terlalu penat.

boleh xde masalah sebenarnya. cuma siap2 bawak lah bantal ke agak2 x selesa alas lah bantal. bawak lah minyak angin ke kalau mual boleh letak kt hidung. kalau naik kereta, boleh benti2 bebaskan punggung yg kebas duduk lama 😂sebenarnya nl jalan jauh ni boleh tp atas kita selesa ke x duduk lama2 dlm kenderaan. kalau sy jalan jauh sy prefer naik kete sbb bebas nk benti2. kalau naik bas kan kene ikut timing dia pulak

boleh tp apa2 pon pastikan jgn penatkan diri,kena byk rest..jgn sbb excited dpt jln2 jauh kita lupa n paksa diri..sbb sy masa first pregnant excited dpt jln2 jauh..kandungan lebih krg sis la waktu tu..kemudian start sakit2 pinggang ingtkan normal..dlm masa dua minggu tu heartbeat baby da xde..kemudian keguguran..7 bulan kemudian pregnant n skarang masuk 4 bulan..semoga semuanya sihat dan ok..

Saya pun ada ragu2 pasal ni dulu time 12 mnggu. Tiba2 ada emergency kena balik tganu dr selangor. Risau sgt tp mmg emergency. Istighfar bnyk2 dlm kereta alas kerusi dgn bantal. Husband bwk slow je. Yg penting penat trus rehat jgn paksa. Bila dah berjalan tiba2 loya2 muntah2 tu kurang skit. Rasanya baby yg puas kot mummy dia asyik berehat tidur je kat rmh 😃

Actually ikut kita sis. Ikut kan boleh je macam Biasa Cuma jaga diri lebih la time nak berjalan tu , Jgn bagi jatuh semua. Saya since lps trimester first macam Biasa je berjalan keluar semua . Wlupun org kata Tak elok la ,kang jatuh la apa kan. InshaAllah kita kena niat Baik Baik Nanti jadi Baik Baik je . 😇

Kalau sy time 10 weeks ni nak naik kereta pun xnak 😂. Alahan teruk benar. Tp skrg dah 16 weeks kalau boleh hari2 nak berjalan naik kereta 🤣🤣. Boleh je sis asalkan kalau penat berjalan jauh kena rehat secukupnya 😬. Jgn renyah atau angkat berat ye

Pernah pikir juga dulu.. Tp disebabkan sy pon mengajar jauh.. Mmg hari2 ulang alik jauh, naik turun tangga pulak di sekolah.. InsyaAllah baby kuat

Boleh. Kalau travel guna kereta, make sure stop kat kawasan rehat untuk gerakkan badan. Untuk elak blood clot kena gerakkan badan & jalan kejap

boleh je takde masalah, cuma mommy kena selalu pantau gerakkan baby tau dan buku pink wajib bawak untuk kalau ada apa apa emergency 🤗

Boleh je , sy pon 10 weeks , rajin jgk berjalan jauh tapi make sure diri tuh cukup rest , jangan penat sangat