Baru bersalin tiada pengalaman

Susu saya banyak sampai bengkak susu tp knp setiap kali pam susu x kluar y3? Hmm tapi dibiorkan meleleh susunyaa

11 Balas

Boleh try bersihkan area lubang puting dulu, tuam dan urut breast. Sy dulu pengalaman berurut dengan tukang urut baru lancar susu keluar. Boleh tengok utube cara urutan lancar kan susu, kalau susu sikit boleh cuba urutan di belakang badan. Tapi kalau bengkak susu, better urut breast sahaja dulu..

2y ago

blh bg nom tukang urut tu tk

Ada banyak faktor, kena tengok balik 1. Saiz corong tu sesuai tak dengan saiz nipple kita. Kena ukur betul2 3. Suction kuat tak bila letak kat tapak tangan 4. Check valve 5. Kedudukan badan masa pam 6. Ataupun ada parts pam yang dah bocor/rosak

sis boleh juga pkai milk collector utk elakk meleleh.. klau lepas bsalin sy akan pkai pad breast juga.. tapi mudah tembus, sbb air susu byk.. so pkai milk collector lagi ok la.. bole beli 2 utk kiri kanan.. smoga bmanfaat

kna urut2 masa lamp sis..lg satu sblm pamp ltak tuala basah..tp tuala basah tu kna rendam dgn air suam..spya bgkak susu tu bkrgan..tp klu sis tahan sakit,mnta urut dgn tkg urut..

urut² dulu sblm pam.. ataupun tuam.. lpastu pam lg.. jgn biar bahaya bengkak susu blh demam.. ibu² dlm pantang amat bahaya demam

2y ago

tuam pkai apa

apakh memakai kondom diwajibkan semasa mngandung untuk melakukuan hubungan intim..

mungkin size tak sesuai, boleh try marmet

Mungkin saiz pam tak sesuai

follow lactation consultant