Bos tak faham staff pregnant

Susah betul kalau dapat boss yg x faham staff pregnant.. Saya kerja dgn mat salleh yg x faham appointment kk kat malaysia ni mcm mana and ingat bila cerita kat HR prempuan yg saya ada appointment setiap 2 minggu and ada risiko gugur sebelum ni hope dia faham lar.. dia banding kan plak masa dia pregnant dlu okay jee x de morning sickness semua.. saya pernah MC sbb demam and jatuh bilik air smpai kaki bengkak masa 1st trimester.. so tahun 2024 ni tu lar first time saya amik mc tapi doctor bg cuti lama lar.. punya lar jadi isu cakap kerap MC padahal dah bulan 5 ni baru 5 hari saya MC.. mmg kalau staff pregnant mostly bos torture staff mcm ni ek.. saya sampai kena anxiety and refer psychiatrist sebab kan tempat kerja ni.. x sabar nya lar baby lahir jee nak bg surat resign..

3 Balas

selalu mmng mcm ni. sbb tk kena kat batang hidung depa lg. sy masa bujang ksian tgok kwn sy mngdung kena cuci kedai bos masa bos baru nk buka kedai.tk pasti bos mmng sruh dia ke masa tu. tkut juga lincin tejatuh ke apa. suruh dia rehat dia tnk. mungkin dia tkut kena buang kerja. sbb dia mmng perlukn kerja tu. dia tkde morning sickness cuma masa tu perut dh bsr sgt 7 ke 8 bln kot

saya resign sbb kan asyik kena perli cuti mc saja sedangkan dh mmg cuti tu diberi kuota , plus kena angkat barang berat sedangkan staff perempuan lain x mengandung pun ada tapi bg alasan dia penat , endup dapat je gaji saya resign stress gila rasa , sabar sis dpt maternity leave ada gaji lepastu bru fikir nak resign.

4mo ago

sabar ok mcm saya ni ha dhlah kau x preggy kahwin pun x tapi mengalah sikit pun x nak , last2 dlm surat resign tulis toxic workplace

Annoyingnya HR perempuan tu nk compare2. Saya kalau jumpa org camni saya doakan je kena balik kt dia nanti dia pregnant. Baru dia tahu & menyesal nk compare2. Bertabah lah mommy. Lepas bersalin dpt paid maternity leave kan. So stay dulu 😂

4mo ago

Lah dah tua rupanya. Mmg set2 terpaling pregnant lah ni kalau bab bg nasihat. Takpelah mungkin dia dah tak pregnant lagi tp nanti kita tengok la kudrat dia tu setara mana pasni sbb dah kategori warga emas kan