Beli barang baby

Start berape bulan ye baru boleh beli barang baby ?

28 Balas

sya beli masa 16w lg sbab spupu sya branak 26w so sya ambil langkah berjaga-jaga..cuma mcam baju tuala napkin tu sy beli shelai dua je dlu kot terberanak awal ..yg lain bila dh scan tau gender baru sdap mmbeli ..cuma laki saya ajar bila dh pregnant ank kedua ni 16w beli skit 20w beli skit kranya tiap blan mmbeli cuma skit2 bru tak trasa sgt duit melayang bnyak2 ..brang skrg serba mahal ..

Bila2 pun boleh. Macam sy, masuk 30 weeks baru mula beli barang baby & juga barang ibu. Pembelian ni lebih kepada persediaan beg hospital. Masuk 34 weeks baru sy mula beli barang2 baby yg lain. Sy tak beli sikit2, sebab dah ada duit tabung baby. Mula buat tabungan bila tahu pregnant. Bajet dah ada, survey barang & harga dah buat. Jadinya, sekali beli, biar terus lengkap.

Ble2 mase je sis.. seeloknya beli bila dah masuk trimester kedua.. sy pun beli sikit2.. list kan dulu ape kena beli takdelah pening. Jenis sy, sy beli yg keperluan baby mcm kain lampin, barut, bedung, slimut, towel, berus botol susu.. part baju last sekali . Baru tak pening & x terase sgt duit keluar 🫠

saya start beli kandungan usia 7bulan 8bulan, saya jenis tak beli sikit sikit. sebab jenis kepala xtau nak beli apa haha. tpi saya syorkan kandungan 4 5 bulan tu beli la siap siap carseat ke. stroller ke. buai ke. nanti kandungan dh 7 8 fikir baju, trial pack mandian, yg kecil kecil aje.

sy stat beli 20w.. scan gender 18w.. tp sy beli awal yg brg2 je dlu mcm tilam, barut, mitren booties, towel, pemotong kuku khas utk baby, lbh kpd item jela itu pn beli online 😁 baju2 sy beli lmbt skit, prefer beli baju kt mall je sbb nk rasa n tgk material..

1y ago

Samaaa . Barang lain beli lat shopee je 😂

Kalau nak mudah beli awal tapi sikit ii ..mcm saya beli start 35weeks basuh baju baby 37weeks bersalin 38weeks nasib la sempat sttle ..so kalau boleh beli la start 25Weeks ke sbb kita xtau kita ni bersalin awal ke lambat

Sy start beli barang baby masa dah 3rd trimester. Lepas cek gender baru beli baju baby. Beli yang penting je dulu, lepas baby keluar baru topup topup apa patut. Tapi kalau ada duit beli sekali gus pun boleh 😄

Saya beli sikit2 lepas 20 weeks. Boleh juga beli after 7 months. Masa tu insya Allah gender baby pun dah nampak jantina apa. Or boleh je beli awal sikit2.. in case nak keluar duit sedebuk tu macam kekangan.

Bila bila boleh sis. Ada yang suka beli bila dah tahu gender. Ada yang terus beli untuk unisex. Sis boleh beli sikit sikit. Kalau beli sekaligus akan rasa banyak duit keluar 😅

Kalau ada duit boleh ja beli da skit2 ... nanti kalau Nk pergi keluar beli semua barang sekali memang akn jadi pening. And kalau beli skit tak terasa sangat duit Tu keluar..