Bayi 9 bln tak sebut 'mama..baba..'

Hi.. spe mcm sye? Anak nak msuk 9 bln tp x sbut 'mama' & 'baba' lg.. slalu babling & sebut 'Eh'.. Sye hri2 sbut 'mama...baba..tata.' tp baby snyum2 gelak je.. Ade jmpe nurse tp nurse pun mcm konfuse nk refer pakar ke x.. Spe2 yg nak share pngalaman ke sgt2 dialukan.. Thank you..

9 Balas

normal je awak. baby sy fully sebut mama dan dada masa usia dia setahun 2bulan. sebelom tu dia boleh sebut mak (panggilan maktok dia) dan nak je. awak cuba buka you tube mrs.rachel. masa baby tengok yg tu awak follow sekali intonasi percakapan mrs rachels tu. sy buat mcm tu yg baby lepas tu pndi sebut😊

8mo ago

dlm buku memg ade mention 'mama baba' tu..

selalu akan refer pakar bila dah 1y. tahap 1y bila still tak boleh berjalan. 1y5, bila XDA words or tak faham arahan. kalau jumpa pakar now pun, paeds xkan dpt dignos n bagi masa lagi. follow mchart anak.

anak sy 6 bulan ada babbling mama.. masuk 9 bulan da takde sampai skrg 10 bulan.. ank sis mcm mana ya? skrg da berapa bulan.. ada sebutan da ke?

4mo ago

baby sy start cakp mama 11 bulan sampai skrg 13 bulan still panggil sy mama. kalau nak susu nangis panggil mama. nyanyi lagu johny2 yes papa dia sambung papa dia ikot. memang kena la ckp byk ngn ank kdg2 baby ni lupa org tua2 kata. pernah jgk smpai 4 hri tk dgr dia panggil mama. sy start balik sungguh ckp dgn dia bru dia berckp.risaw jgk kdang2 tu

bukak YouTube ms Rachel.. ank sy dri 8 Bulan dah terikut.. tp panggil mama je la tak habis2 .. babahnya takde.. bru setahun 2 bulan

8mo ago

boleh je. tp limit kan. xperlu bg baby tengok lama2. dan awak x tingga baby bersendirian. awak tengok sekali dgn baby. mcm sy bgtau awak, bila mrs rachel sebut, awak ikot juga dn guna nada yg berbeza utk menarik minat baby😊. sy kalau bukak mrs rachel. sy akan join sekali anak dn buat gaya cm mrs rachel. kalau dia menyanyi sy pon ikot berserta gaya yg dibuat. baru anak ada minat nk ikot sebut dear😘

Baru 9 bulan normal kot sis. Anak saya genap 2 tahun baru sebut ‘ibu’. Lepas2 tu baru lah macam2 perkataan keluar.

8mo ago

owh mcm tu ke... tq sis share pngalaman ☺

anak sye nk masuk 2thun bru die pandai sebut (ibu) bu, (abah) baba 😂.

8mo ago

takdek pun sis. masa die 1y+ pun ada sesetengah word je yg dia blh ckp tu pu tak penuh. die amek hujung2 je. masuk 2y haa bnyk ckp xhenti walaupun kdg ada bahasa alien 😂😂.

SLP kata speech delay bila 1tahun6bulan masih belum ada 1st word

Normal je sis. Awal lagi tu

8mo ago

sye pun rse mcm ok je tp ble nurse ckp mcm tu eh rse lain mcm plak.. tp klu nak refer pakar pun sye ok je..

normal