New born preparation..

Hi smua.. boleh share list or brg2 yg d sedia kan untuk new born dan semasa bersalin dekat hospital tak? Thank u.. #1stimemom #pregnancy #firstbaby #advicepls #ingintahu #firstmom

2 Balas

Boleh sediakan beg utk hospital :- Sepasang/set baju baby utk discharge,wet wipes & pampers. Once baby bersalin nurse akan minta pampers & wet wipes sebab baby akan dibedung & pakai baju hospital..tapi standby je skali bedung untuk baby dalam beg..lepas tu sepersalinan baju mommy untuk discharged(baju,seluar loose/kain batik,maternity pad,bra panties) Untuk keperluan newborn :- Pampers (Newborn/S) Baju2 yang selesa untuk baby (sy suka baju style kimono brand anakku or pureen sebab senang nak salin dia & jaga tali pusat dia) Set sarung tangan kaki(tak perlu banyak) Napkin Towel Wetwipes Baby tub/besen Tilam baby (yang rata lagi elok, bantal tak perlu pun takpe sebab bahaya baby tido bantal) Minyak telon Barut baby Breast pump Ni la keperluan anak2 sy dulu..time newborn tak banyak sgt barang nye..barang2 yg besar mcm carseat & stroller tu sy beli dah hujung2 nak bersalin mcm tu..tp dia pakai bila dah masuk 2/3 bulan lepas tu..cuma carseat sy pernah beli yg jenis bucket untuk senang bwk sana sini tapi sekejap je lepas tu ganti carseat lain sebab baby cepat membesar..stroller pun sama. Konon2 nak style la sekali pakai tak lama & jarang2..last2 beli je carrier sangkut dkt badan senang nak bawak😅 tapi carrier tu bila baby dah kuat baru boleh letak baby..

2y ago

Pleasure ❤️❤️❤️

2y ago

Thanks sis ❤️