Makan zincofer

Hi nak tanya, bila waktu yg ssuai mkn zincofer ye? Hritu lupa nurse ajar bila 🥹#bantujawab

7 Balas

9w sya start mkan zincofer , try dgn sunquick tmbh perahan limau kasturi. elok hb naik .. mkn time nk tdur .. 2hours lepas mkan mlam, minum kafein/kalsium.. ni ok lah sbb kita trus tdur. kdg sya drag ja smpai 3 jam. sbb kdg mlm ssh nk tdur kn. pernah cuba ambik waktu subuh, pastuh pgi tdur balik sbb risau bau dan rasa ubat tu naik ke tekak 🤣🤣. bngun tu mmg akan breakfast lah sya mnum dgn sunquick jg. sya xbuh gula, lpstuh pgi mnum air gula fasting blood sngkut sbb air sunquick tu dh jdi mcm pnggnti air ksong. so sya skrg gdm + diet .. tpi skrg lps mkan nasi or mee goreng pn xdalah bsp naik smpai lebih dri 6. sya just cut sunquick tu ja. mngkin bole kud cuba zincofer dgn air lemon/limau kasturi .. yg msam2 lah..

2mo ago

Saya pn mcm tu sis. Xleh telan zincofer&air putih.. bau hanyir ubat tu.. kalau air sunquick tu tukar ngn jus buahan ok ke ?

makan dengan perut kosong.. bagus nye makan ubt to ngn air sunquick sis.. kalau air kosng series mmg akan rse tekak lain mcm.. sebagus nye bangun pagi kalau xde morning sickness or seblm tido

kalau boleh start makan waktu malam jarakkan 2 jam selepas makan minum , kalau awak minum susu , wajib jarakkan dengan ubat ya sebab dia akan halang process penyerapan ubat tu

Klau sy mkn zincofer tu time nk tido..Klau nk mkn time siang blh je tapi sejam or 2jam lepas mkn...lepas tu klau rse mcm nk loya tu minum la air oren or gula2..

bole pilih nak waktu pagi or malam.. sebelum makan or selepas makan.. kalau sebelum makan, 1 jam sebelum xsilap.. kalau lepas makan 2 jam lepas makan

malam. pharmacist sarankan sy makan zincofer dgn air citrus contoh macam air oren/air limau ke dll untuk mempercepatkan proses penyerapan.

makan sebelum tido. kalau tak boleh telan atau muntah boleh makan zincofer dengan air sanquick kosong

2mo ago

Sehari 1biji ke ?