40weeks dan iol (induce)

Ada ibu ibu berpengelaman induce tak? Share sikit tips untuk kekal positif 🙏🏻🥹

3 Balas

sy plk kena induce ubat dgn drip. brbanding induce ubat dgn drip, induce drip plg sakit. kalau induce ubt sakit jugak tp xsesakit drip. spnjg duduk dlm lr sy brzkir jgk tp lebih kpd menjerit sakit🤣. sbb first time kan brnk jd mmg btul2 sakitla. tmbh2 plk dy guna mesin ctg tu mmg xrasa dh sakit kena seluk time tu. tepat bukaan 7cm sy trus teran. dr dgn nurse terus panik🤣🤣. huru hara kt dlm lr dibuatnye.. tp rse bersyukur sgt 4 jam je sy dlm lr. lps baby dh keluar, tgk ank sendiri tgk muka suami trus hilang rasa sakit. yang ada cuma rasa lega & happy je. tp part jahit tu 🤣🤣sakit jugakkk sebab sy angkat punggung jadi koyak sampai bontot. tp lps dh jahit tu bila tengok aank sendiri rasa hilang sakit. insyaAllah semoga dipermudahkan segala urusan sis aamiin😊

saya kena induce (IOL) sbb baby overdue. 41 weeks. ubat first prostin , doktor masukkan , first ubat dh ada bukaan 1 cm, doktor kata ada peningkatan..jd doktor masukkan lg satu ubat prostin...ptg jam 3 pm ada dh bukaan 3 cm... lepas tu jam 10:30pm , pecah ketuban..dh ada bukaan 6 cm trus masuk labour room..doktor keluarkan semua cecair dlm bdn..ketuban..urin.. dll.. bukaan dh 10cm .. trus doktor suruh push.. tp sy dh x larat ...sbb ptg jam 3 pm dh stat sakit contraction yg masa bukaan 3 cm tu.. jd doktor dh suruh byk kali push x mmpu jgk.. doktor vakum..keluar baby jam 12:20am.. anak kna tahan nicu sbb dh minun ketuban n dh berak sikit.. tp x lama la.. 5 hari je kena tahan.. lepas tu dh discaj..on antibiotic pun 5 hari je.. doktor cek darah dh ok.. trus discaj...

sy ank no.2..smua jnis kna,msuk ubat 2 kli,belon,pchkn air ktuban n drip air...ubat xjd ape..xde cntrction jln xbuka,belon sakit skjp pstu hilang buka 3cm..dia tolak trus lbour room pcah ktban n drip air...drip air pling skit..dr xskit tiba2 sakit trus 3 mnit skli....pstu mkin kuat smpy smnit xsmpy jrak dia sakit je yg rse smpy gelepor2 la...tp tips dia kekal tenang je ..sy start msuk lbour room zikir spnjg mse...tgh glepor powm ttp zikir..ank sulong dlu kluar xmngis sbb ambk mse lme kuar...jd kli ni tekad nk tenang je nk rse ank duk kt dada..alhamdulillah dpt rse..skrg bby dh 2 bln...jd tips dia tenang je wlau skit mcmne powm,zkir jgn lupa,pstu belajar cara penafasan,cara push yg btol..insyaAllah moga dprmdhkn urusan ibu slmt ibu dn ank..