koyakan tidak tutup

baby dah masuk 2 bulan tapi saya check *dibawah masih terbuka luas…tak tutup…normal ke? ada yg mcm saya? saya ada buat senaman kegel juga tapi lubangnya masih besar…saya risau takut ada jangkitan apa2…ibu2 tolong saya ye#firstmom #firstbaby

3 Balas

maksud mmy yg tak tutup tu luka bersalin atau lubang faraj? kalau lubang faraj,itu normal mmy. makan masa nak bagi fit balik..bagus dah tu buat senaman kegel. bayangkan,dah keluar bby dari situ,tak akan sama macam anak dara balik..huhuhu. bertabahlah ye mmy.. saya dulu masa lepas bersalin anak pertama pun macam tu. takut tengok miss v sendiri. lubang dah besar 🤣. hari² buat senaman kegel. ambil makanan sihat. perlahan² akan fit balik,cuma dah tak boleh tertutup lah macam zaman anak dara.. yang penting,jaga kebersihan bahagian yg suami paling suka tu. jangan biarkan ada keputihan dan bau² yg tak menyenangkan. kalau mmy ada kena keputihan cepat² rawat ye. jangan anggap normal. keputihan yg normal dia bewarna jernih,tidak berbau dan tidak gatal.

2y ago

betul tu.. samalh sy skrg ok dh.. dh beranak dh mana nk rasa sama mcm anak dara balik 😁yg penting kena jaga baik².. bt senaman kegel..

ye..xcantik dah bawah tu. sblum ni smooth ja skrg mcm jalan raya berturap kesan jahitan 😅. sy pon rasa mcm lubang faraj tu makin besar sbb benang tetas masa hari ke23. tp bila pikir balik hari 23 inshaAllah luka dlm dh cantum. nurse kata normal benang tetas sbb dh nk dkat sebulan kan. Doc pon xda ckp apa pon pasal lubang faraj tu. entahla perasaan sy je kot sbb dulu mybe trlalu kecil lubang tu smpai klau brsama awal2 nk masuk pon mmg sempit. sbb tu sy pelik knp org lain siap boleh korek2 buang keputihan etc sedangkn lubang faraj sy nmpak pon tidak 😅😅😅

awak selalu berjln / bt apa² kaki selalu kepit x waktu dlm pantang sblum luka sembuh sepenuhnya? atau awak ada pakai seluar ?