BUAH KONEN

Saya pregnant 11 weeks 3 days,Boleh tak makan buah konen? Buat sambal konen???

BUAH KONEN
23 Balas

Awak baru pregnant dua bulan lebih dear. Jaga diri dan baby dalam perut. Jangan makan ikut nafsu sangat ye, sebab masa ni kandungan tak berapa nak kuat lagi.. Makan pulak sambal buah konen tu kan pedas. Lebih baik masa waktu makan ada nasi putih, protein, vitamin dan sayur-sayuran. ia lebih selamat.

Serius lah sis makan sambal buah konen ni masa mengandung? Kan dia ada rasa masam + pedas. Makanan macam ni boleh memudaratkan diri n baby dalam perut juga tau. Lagi satu orang tua dulu-dulu ada cakap kalau selalu makan pedas nanti anak kita keluar kulit dia tak cerah. Maksudnya hitam lah sedikit

4y ago

Setuju. Takde kaitan dgn pemakanan. Kalau mak ayah legam, maka kemungkinan baby pn sama.

Sedapnya sis. Saya pernah makan gak buah konen ni waktu awal pregnant. Masa tu makan sikit aje ambil rasa. Takut nak ambil banyak sebab saya mudah sakit perut. yang saya tahu buah ni bagus sebab dia mengandungi Vitamin C sehingga 100 gram. Tapi makan tu biarlah berpada-pada.

Jaga baik-baik kandungan sis. Saya kalau was-was, memang tak ambil atau sentuh langsung makanan. Lebih-lebih lagi buah konen ni kan masam, Takut buat baby dalam perut stress ja. Setahu saya buah konen ni antara yang dilarang ambil ketika mengandung, waallahualam

Sedap sangat tu sis sambal buah konen. Khasiat dia bagi saya untuk diri sendiri. Masa preggy kan alahan, time tu selalu berair mulut nak makan benda masam-masam ja.. Ni kalau dapat buah konen, sambal pulak memang makan nasi lalu aja walaupun dengan ikan goreng

Boleh je kot sis kalau makan sikit. Hehe khasiat buah konen ni walaupun hanya sedikit, ia memiliki kandungan kalsium yang baik untuk tubuh kita. Paling tidak, kalsium yang terkandung di dalam manfaat buah kuini dapat membantu keperluan kalsium setiap hari

Khasiat buah kuini ni bagus sebab boleh naikkan mood masa tengah morning sickness. Rasa dia memang sedap n terus hilang segala sakit kepala, tak perlu dah nak makan asam atau buah lain sebab yang ni dah ada kat belakang rumah

Sambal buah konen ni antara hidangan yang wajib ada setiap kali kami adik beradik pulang ke kampung. Mak yang buatkan. Kita ni tengah pregnant makan jelah sampai tak ingat dunia. so far alhamdulillah ok je takda masalah

Saya suka sambal konen ni, waktu mengandung dulu ada je ambil. siap tambah nasi 2 pinggan tu dapat melantak ahaha. Tapi akak ipar pesan makan biar berpada-pada takut jadi pape dekat baby nanti. huhu

Expert

Saya tak suka sangat buah konen ni. Masa pregnant adalah keluarga ipar datang rumah, dia bawakan buah ni. Bau dia macam something, husband nak makan pun saya suruh dia makan kat luar rumah haha