Wajib ikut suami

slmt sjhtera smua.. Sy nk tnya adakah seorang isteri tu wajib ikut suami tggal d mna shja termasuk la tggal bersama mrtua?? krna kami blm mmpu ada rumah sndri..sy dh ckp dgn dy sediakan tmpt tggl tu tnggungjwab dy sbgai suami..tpi dy ckp sy mesti ikut dy tggl d mna, sbb dy suami.. Sy ckp lgi dgn dy mnyewa dlu pun xpa, sbb sush sy nk atur prblnjaan rumah, sbb klu tggl kongsi.. Perblnjaan dlm rumh tu pun sy kna aturkn jgk lgi2 bb mkanan.. Bkn nk berkira sngat tpi prblnjaan dpur rumah mrtua lgi berganda2 drpa perblnjaan sptutnya kmi suami istri dn anak.. Skg ni sy tgh preg 5 bln ank ke 2.. Lgi sy brtmbah sakit kpla brfikir mcm mna nk bgi ckup smua prbelnjaan.. Nnt nk beli pampers susu anak lgi..nk tggung blnja dapur rumah mrtua lgi..Sedeh nak nnggis hri2..rsa nk lri je pun ada 😣 tlg sy apa ptut sy buat #seriusnanya

8 Balas

Kalau suami x mampu nak sediakan tempat tinggal walaupun menyewa, maksudnya suami belom cukup bg nafkah kat isteri sbb salah 1 nafkah tu adalah sediakan tempat tinggal yg selesa utk isteri. Selesa kat sini bukan maksudnya mewah tp tempat yg isteri boleh bebas nak buat apa2. Kalau tanya ustaz pun akan ckp x galakkan anak yg dah kawin tinggal dgn ibubapa kecuali ibubapa tu uzur. Betol isteri kena ikut ckp suami bila dah kawin tp bab ni isteri berhak bersuara sbb isteri perlu tuntut hak nafkah dia. Cuba bincang elok2 dgn suami. Kalau x jln, mintak org lain atau yg lebih tua yg puan rasa suami akan dgr ckp. Lagipun bukan tanggungjawab puan nak sediakan sekali belanja dapur semua tu. Sbb suami yg nak sangat duduk rumah mertua, dia yg kena keluar duit. Duit puan adalah duit puan. Kalau puan bg tu cuma ihsan je, bukan tanggungjawab dan puan boleh tuntut dgn suami balik. Mintak suami faham