Wajib ikut suami

slmt sjhtera smua.. Sy nk tnya adakah seorang isteri tu wajib ikut suami tggal d mna shja termasuk la tggal bersama mrtua?? krna kami blm mmpu ada rumah sndri..sy dh ckp dgn dy sediakan tmpt tggl tu tnggungjwab dy sbgai suami..tpi dy ckp sy mesti ikut dy tggl d mna, sbb dy suami.. Sy ckp lgi dgn dy mnyewa dlu pun xpa, sbb sush sy nk atur prblnjaan rumah, sbb klu tggl kongsi.. Perblnjaan dlm rumh tu pun sy kna aturkn jgk lgi2 bb mkanan.. Bkn nk berkira sngat tpi prblnjaan dpur rumah mrtua lgi berganda2 drpa perblnjaan sptutnya kmi suami istri dn anak.. Skg ni sy tgh preg 5 bln ank ke 2.. Lgi sy brtmbah sakit kpla brfikir mcm mna nk bgi ckup smua prbelnjaan.. Nnt nk beli pampers susu anak lgi..nk tggung blnja dapur rumah mrtua lgi..Sedeh nak nnggis hri2..rsa nk lri je pun ada 😣 tlg sy apa ptut sy buat #seriusnanya

8 Balas

Kalau suami x mampu nak sediakan tempat tinggal walaupun menyewa, maksudnya suami belom cukup bg nafkah kat isteri sbb salah 1 nafkah tu adalah sediakan tempat tinggal yg selesa utk isteri. Selesa kat sini bukan maksudnya mewah tp tempat yg isteri boleh bebas nak buat apa2. Kalau tanya ustaz pun akan ckp x galakkan anak yg dah kawin tinggal dgn ibubapa kecuali ibubapa tu uzur. Betol isteri kena ikut ckp suami bila dah kawin tp bab ni isteri berhak bersuara sbb isteri perlu tuntut hak nafkah dia. Cuba bincang elok2 dgn suami. Kalau x jln, mintak org lain atau yg lebih tua yg puan rasa suami akan dgr ckp. Lagipun bukan tanggungjawab puan nak sediakan sekali belanja dapur semua tu. Sbb suami yg nak sangat duduk rumah mertua, dia yg kena keluar duit. Duit puan adalah duit puan. Kalau puan bg tu cuma ihsan je, bukan tanggungjawab dan puan boleh tuntut dgn suami balik. Mintak suami faham

alhamdulillah sy dari khawin sampai lh skg dh nk masuk 11thun duduk dgn mrtua... Sebb suami ank lelaki yg sulung dua adik dia perempuan dh kahwin duduk jauh...so yg terpaksa lh duduk dgn mertua...niat nk jaga mertua.. alhamdulillah mertua pon fhm yg ank dia Keja gaji tak lh besar mne..dgn tanggungjawab yg besar ank nk masuk 3 orang...kadang2 mertua yg beli barang2 dapur kadang2 kami...cuba lah insyaallah semua akan okey..dgn niat kita nk jaga mertua dgn nk bantu suami insyaallah semua dipermudahkan 😊 Klau gaduh salah fhm tu biasa lh adat kehidupan 🤭

1y ago

klu yg xreti tu mcm mna pla..😅 mcm sntiasa brharap kmi suami isteri yg tnggung prbelnjaan dlm rumah.. dh la rmai tggl.dlm 1 rumah.. 12 org sis, yg bkrja brgji ttp cuma suami sy sorng, 🙄

x juga awak. benda kalau melibatkan suami isteri of course kena bincang berdua, husband n wife. Bukan si suami yg buat keputusan alone. Kalau bab tinggal dgn mertua/ family nie of course ada pro n cons. Kena list out@ tulis baik buruknye baru kita & husband nampak. Kadang2 husband mmg fikir itu jalan yg terbaik, tp x semestinye itu adalah option yg terbaik untuk semua. Dr side mak mertua pula mcm mana? Dia tahu x kamu semua nk pindah rumah die? kena berdepan juga tanya mak mertua mcm mana....

klu tnye ustaz pn, memg tggjwb suami sdiakn tmpt tggl yg selesa utk istri dye.. sblum nie sis mnyewa lua ke? mgkin bley tnjukkn pbelanjaan sbena kt hsband sblum n slepas duduk ngn fmily mntua.. kdg2 laki nie x nmpk.. lebih baik bia dye yg uruskn semua urusan jual beli brg dapur, bil2, brg anak2.. sis jgn bli

1y ago

Dlu msa sy ngandungkn ank 1st..sy msi bkrja lgi ..ktaorg duk mnyewa tpi lps brsalin ktaorng dh xmnyewa sbb xda jga ank sy..msatu msi kja lgi smpila ank umo sthun lbih ..bru sy brhnti kja

Suami kne sediakan tempat tinggal yg isteri selesa.. sb termasuk dlm nafkah.. kalau isteri xsuke dduk dgn mertua suami kne cr tmpt tgl lain.. belanja mkn pn suami yg kne sediakan.. bab2 lain yg xtermasuk nafkah kalau isteri nk tlg atas belah ihsan je blh..

kalau saya kan.. saya lari rumah Mak saya.. peduli la tu suami.. dia pun xmmpu sediakan rumah... btw kisah saya pun cm sis.. Now tgal kt rumah Mak sendiri je

1y ago

sy msi mnjga prsaan mrtua dan suami.. klu ikutkn hty sy, dh lma lri xnk duk dgn dy😅

Taknak menyewa ke tak mampu nak menyewa ni? Kalau mampu sewa rumah, better lah duk asing.. btl kata awak tu, duduk ramai2 maka berganda lah belanja..

1y ago

suami xnak mnyewa.. ktany sush, sbb ktaorng dh ada ank sorang.. nnt sush tkut org sblah trganggu, lgpun sni blik sewa je yg mmpu..klu rumah sewa tu mmg xmmpu la😅

Duit dapur utk mertua tu tggjwb husband awak.. portion utk duit dapur tu awk pusing2 la buat sewa rumah..

1y ago

kdg duit dpur xckup.. sbb rmai tggl dlm rumah.. lgipun yg bkerja ttp cuma suami sy, mrtua tu kja2 kg jr