Baby walker

Slm semua. Nak mtk pendapat. Sy first mom. Pengasuh mtk walker untuk baby sy nak masuk 6 bulan. Persoalan sy. Biasanya hantar dekat pengasuh memang kebanyakan pakai walker ke? Ye sy fhm sbb nak memudahkan prngasuh. Tp sy awal2 dah plan xnak ajar anak walker atas sbb safety. Rasa sedih sbb kalau sy jaga sendiri mesti boleh kawal apa yg sy nak utk anak. Tp terpaksa sbb sy kerja. Skrg pengasuh pakai buai sedangkan awal2 ckp x. Tu pun sy pasrah je. Skrg mtk walker plk. Playpen mahal. Xkan sy nak beli 2. 1 letak rmh 1 dekat pengasuh 🤧 Just nk mtk pendapat momies yg hantar pengasuh, mmg common ke diberi walker?

8 Balas

Maaf sis.. klu da hantar pngasuh memg kne ikut pngasuh tu.. x bley ikut kte dah.. lgpun btol ape yg awak ckp, mmudahkn keje pngasuh.. slain jge anak awak, dye pun ade keje umah nk kne urus.. klu anak awak mngamuk, mest dye susah nk wat keje.. better buat je ape yg pngasuh tu nak, klu anak awak mngamuk, emosi pngasuh tu x stable, kang dye marah2/cubit plak anak awak tu.. sye bkn buruk sangka/ mghasut.. tp kte sbgi mak pun, kdg ble da penat sgt, anak plak mragam, pun bley tpukul anak sendri, nikan plak org lua..

1y ago

bkn sis... mksd sye, klu bende tu mmudahkn pngasuh.. kte bley consider sbb yg mjaga nye tu pngasuh tu.. klu ade bende yg kte x stuju dan tak bley capai kata sepakat, kne cri pngasuh lain la yg bley ikut ape yg kte nak.. slalu nye taska la yg ok sikit..

kita ni ibu2 slalu nk ikut kehendak kita tp hakikatnya kita sdiri xmampu nk jga anak kita sdiri atas faktor kerja. bila kita dpt pgsuh yg baik da cukup alhamdulilahhh dah..tp xleh la nk ikut je kehendak kita ibu2 ni. pgasuh pun ada kerja lain nk kna uruskan..basuh masak kemas jemur kain so kita yg ibu2 ni kena la saling memahami. klau rasa xsuka cara pgasuh tu cari je pgasuh lain. keputusan smua ditangan ibu2 so knapa nk mtk pdapat org lain klau awak sebagai ibu yg boleh buat keputusan.

klau takat saje2 nk bg bb main dlm tu skejap2 xpe..tp klau dia nk letak lama sambil bt keje tu masalah.Baru ni sy ada g kk..misi cerita kantoi kakak bb tu bgtau mak die letak bb dlm walker Dari pg smpai tghri..setiap ari.mak die letak plak walker tu keadaan tinggi..kaki bb tu x sampai.bb tu dah jd terbiasa bergerak dgn kaki berjengket masa gerakkan walker..sudahnye ank nk berjalan normal xblh..kaki ank terbiasa jd jengket..wallahualam

1y ago

itu yg kita xtau tu 🤧🤧sy rasa dia nak mudahkan dia buat keje lain tu. pengasuh mtk playpen/baby fence kalau xnak bagi walker. tp mahal laa. sy n suami mmg keje tp cukup2 makan je. keperluan asas je dpt bagi. apa ye alternatif lain? ataupun apa cadangan sy nak bg pengasuh ni? buntu sy.. bkn senang nakncari pengasuh lain

Knp dia minta. Ats sbb hygiene ke. Dia ad anak asuhan lain tk. Pengasuh tempat sy mmg ad buai walker ap semua. I mean tu kerja dia, dia ad benda tu untuk mudahkan keje dia. Sy tk setuju kita pulak sedia kan benda mcm tu. Sy rasa sis kena cari pengasuh lain. Redflag sgt story pasal buai tu.

Tp baby 6 bln dh boleh duduk sendiri ke? Kalau belum xbolehla bg walker kne tgu dh pandai duduk baru boleh. Awk ckpla baby kecik lg. tp cubala cari pengasuh lain atau hantar taska sbb taska mmg xde guna semu tu dan brg2 pun diorg sediakan

Anak kita. Hak kita kalau xnk bagi buai atau walker. Kalau dia nk tinggal anak kita lama dlm tu, xelok. So kesimpulannya kalau dia rasa susah nak jga anak kita. Mungkin dia bukan pengasuh yg sesuai untuk anak..

walker ni kena pantau bila anak duk dlm tu, bs blh pantau ke @ dia letak je baby pastu pergi buat benda lain.. bahaya laa, hmmm.. takleh cari bs lain ke

Cari pengasuh lain