Ibu GDM & consume Metformin

Slm. Ade tak mommy kt sini yg ada exprience bersalin GDM + consume metformin.. selalunya tarikh bersalin tu mcm mana? And kaedah bersalin nya mcm mna? ~ sy pregnant ank nom 2. First mgtt sgkut gdm. Dan 25w haritu dh kena ambik metformin. Ikut due 17/11/2022 ni. Tp sy dgr due akn diawalkan. Is that true? #Gdm #gdmdietcontrol

1 Balas

Saya GDM on diet controlled, minggu2 akhir hamil, GDM on Metformin. 😬 Di tempat kami , memang kena bersalin awal. Sebab saya pilh hospital kerajaan, jadi kena IOL pada week 37. Week 36 day 6 kena cek in hospital. Esok kena induce ubat, jika bukaan tak sampai 4, keesikkannya kena induce dengan belon, jika bukaan 4cm, ke LR utk bersalin. Rezki saya kena emergency czer sebab denyut jantung baby lemah. Katil sebelah saya rezki dia lepas induce belon, esoknya bukaan dah lebih 4cm dan bersalin normal. Sepupu saya cek di KK, lepas tu berkeputusan bersalin di swasta, doktor sana kata tak perlu insulin semua, dan rezki dia bersalin normal tanpa apa2 komplikasi.