Makan maltofer tapi HB masih low

Skrg sy prgnnt dah 32week. Hb sy low selepas tau sy gdm. Skrg gdm on diet. Dah makan banyak sayuran, daging, hati dan seafood ttap jg bawah 11. Sy makan maltofer sebiji sehari. Ada tak ubat lain selain maltofer. Tp tak nak iberet sbb iberet doktor memang tak suggest. Dah buat pemeriksaan secara detail.. ambil najis hntr kat makmal. Result semua okey. Takda simptom anemia. Dktor ckp masalah penyerapan ja. Sy dah cuba makan maltofer 1jam 30 minit selepas sarapan. Sy tak dpt makan ubat tu sbelum sarapan sbb ada gastrik.

4 Balas

sye pun hb low jugak. 9 je. doc suggest makan iberet. tgh try tk thu la next checkup naik ke tak hb. sye masa mngandung ni laa gile cafein/teh ais smua 🤦🏻‍♀️kerang hati smua sye tk bole makan. sayur pun sama 🤦🏻‍♀️ kdg2 pening jugak layan tekak ni

sy mkn maltofer sbji shri hb low jgak.. doc naikkan dose dua bji shri. pg dn mlm. mkn dgn pati delima.. alhamdulillah naik 11.. skrg pum 32 week .syur hti aym kerang smua tu sy x mkn sgt.. jmbu btu je lah wak snack.

12mo ago

jnis ni

biasenye kne kurangkn pgmbilan kafein, cthnye kopi nescafe indocafe teh milo coklat.. sye pun mcm anemia tpi sye minum teh jrak 2-4jam sblum mkn ubat.. in shaa allah nnt ubat diserap scr optimal

Ada ambil kafein tak? Soal pengambilan ubat awak kena refer semula dengan doktor.

12mo ago

sy pun makan maltofer, doc suggest 2biji sekali makan. mula2 hb x naik walaupun makan 2biji sekali, cuma 9.5 shj. doc ckp utk next app kalau hb x naik trpaksa cucuk ubat zat besi. Dalam masa 2 minggu sy mkn maltofer 2bj sehari, minum dgn air sunquick dan pantang minum kafein, air yg bergas check up baru2 ni terus naik hb 12.5. cuba skip langsung minuman cafein, jgn ambik langsung.