Boleh ke makan Folid acid 2 biji sehari?

Skrg saya belum bukak buku pink lagi. Reason ambil 2 biji sbb xselera nk makan & xamek ubat tambah darah mcm Obimin/Iberet/ Zincofer. Xboleh nk makan ubat tambah darah tu sbb asyik muntah je sampai perut kosong. Risau babh xcukup nutrients. Skrg saya 9 weeks pregnant.

17 Balas

setiap ubat ada fungsi tersendiri. tiada mslh ambil.2 biji tp.fungsinya tdk berubah. utk 1st trimester asd folik shj dh cukup

nda pernah dgr ambik folid acid 2biji sis .. klu sy .sy x berani ambik ambik tanpa arahan dari Dr .x fikir bdn fikir beby tu

keperluan badan 400mcg je sehari. kalau nak extra dose kena consult doktor

tak silap saya sehari 400mcg je boleh amik folic acid untuk ibu hamil

cukup 1 biji je.. skg sis da bpe minggu?

11mo ago

skrg 9 weeks sis. ohh okay. sbb saya risau xckup 1 biji sbb sy xmkn ubat tambahan lain.

consult dengan doc lebih afdal.

sehari satu biji saja sis.