Naik berat

Skrg dah 6bulan.. cek klinik harini misi britahu naik 2.5kg dlm 2minggu.. terkesima dgr.. awal2 pregnant alahan teruk xmkn.. ni dah ok naik byk plak.. selera.. adoiyai.. pening.. hahaha…korang naik byk jgk ke?#ingintahu

9 Balas

Hehe, sama saya sis, saya sebulan lepas saya naik dah, 1.7kg, selang sehri cek BP. semlam check naik 2.2kg. mak aii terkejuttt jugakk, sbb kdg makan ada muntah jgk kdg tuu. Hari ni pulak minum air gula, tggu result and nurse kata dorg nk tnya doc untuk kenaikan berat bdn ni🤣. Awal buka buku drop sampai 3 kg, tapi ni naik mencanak2 jugakk kali ni.

Saya appointment sebulan 1x sebelum ni. berat naik 1kg je dlm masa sebulan, Dr pesan suruh naikkan berat paling kurang sebulan 2kg. appointment baru ni sebulan naik 3kg, dh kena jmpa Dr balik sbb terlebih naik pulak. Adehhh susah nk maintain 🤣 Seminggu kena naik at least 500g, jadi sebulan 2kg je. Skrg tgh pregnant 6 bulan, berat naik 6kg.

1bulan sampai 3 bulan turun 1-2 kg. mabuk agak teruk tak boleh telan nasi. makan hujung jari je. masuk 4-5 bulan naik 1kg. dah boleh telan nasi. sampai sekarang selera makan belum bertambah. nasi pun selera makan yang mak masak je. kalau beli kat kedai tak selera nak makan. next ke kk 7bulan. kalau cek berat kat rumah sama je. statik.

Saya 1st trimester pun turun berat sampai 7-8kg. Lgsung xda selera mkn. Mkn pn muntah. Skrg dah 24weeks selera naik sngt. Pantang nmpk mknn. Suami pn takut tengok. Kejap2 nk mkn 🤣 nurse dgn dktr risau sbb naik berat 3kilo dlm 2minggu. Skrg kena check bp tiap hari. Takut darah tinggi. Layankan aje. Yg penting happy tummy happy baby. Eh? 😅

1y ago

Betul 😊

Saya bulan 1-4 berat statik, 42. Bila naik bulan 5 naik 45kg, bulan 6 ni dah 48kg. Naik sampai 3kg bulan ni, nurse doctor tak cakap apa, memang diam je. Saya tanya pun dia org kata patutnya 1kg je sebulan, tapi mereka ok sahaja.

Sy bulan ke 5 naik 5kg. Bulan 6 static berat. 🤣🤣 Dr ckp naik berat bnyk tkpe asalkan air gula, protein dlm urine n bp tk sangkut.

Sy pun naik 2.7kg terus kena repeat cek tekanan darah.. 4hari sekali kena ke klinik amik tekanan darah 🤦

sy 6 bulan aritu naik 3kg. misi cakap okay je. sminggu 1kg dia cakap😅

Klu nurse doc tk bebel, ok ajee, asalkan tak sangkut gdm 😅