Sensitive skin/ itchy skin

Is that normal for mommies to have sensitive skin? At 14weeks, my skin started to dry and a little bit sensitive especially when bitten by insects. I started to scratch on it and found another itchy red dot. Already applied bby's lotion and gamat oil..But it's not working?

46 Balas

em... sy ada eczema... awal2 pregnant mmg sengsara... nti kene refer pakar kulit... sbb biasa klo xpreg bole apply steroid... skrg xleh.. jd eczema. mcm mgamok... kulit pon kering... ni nk da masuk trimester ke 2...da kurg skit... tp kulit msh kering.. sy pki pelembap je ni... mmg kne byk sabar

2y ago

dr pakar saya kata boleh je pakai steroid. cuma ubat makan dia tukar

saya dri mula² thu mengadung smpai lah skrang dh 33minggu masih gatal² dan kulit kering . nurse cakap normal pembawakan budak nnti lepas bersalin okayy latu . jadi tahan jelah gatal ni selagi boleh tahan , tpi bila berpeluh terus hilang kesabaran nk mengaru tu 🤣 , bila dh puas garu bru terasa sakit .

Sama lah, sy pon ada nak bintik2 merah lpstu garu tinggalkn kesan. Bila picit dia berair .then doc kata alahan mngandung shj. Dia bg ubat sapu so kering laa bintik2 tu. Cuma smpai skrg 14 week masih ada tgglkn kesan. Ni ank pertama ,so x berapa tahu sgt.

3y ago

samalah sis. waktu siang saya x garu, pkai sabun soap free & krim khas eczema yg selamat utk ibu mengandung. tapi masa tido, boleh pulak saya tergaru2 kaki. sedar2 je saya tgk bintik2 berair tu dah berdarah pulak 🤦🏻‍♀️mmg byk parut

harini sye 14weeks1day. So far bibir je rasa kering. Btw sye guna ni sapu pada perut, peha depan dan belakang. so far okay tkde gatal². ni sesuai untuk stretch marks. sye pakai dari 7 weeks lagi. boleh dptkan kat watsons 😊

sama lah mommy masa pregnant. Kulit kering dan sensitif. Pakai lotion pun tak jalan. Dr sarankan tukar sabun mandian, jgn guna yang anti bac. Sebaiknya pakai yang tidak terlalu banyak buih. #TAPactiveusers #TAPSupermoms

assalam maaf menganggu ye..tumpg tnya org yg dh ade pgmlan,klu msk 14+ weeks,mmg akn kerap rsa x selesa kew kt perut ?contohnya mcm bila kita duduk or tunduk akn trsa senak mcm tu kt perut..knpa ye ibu2 ...maaf bby first xdew pngalaman lgi,🙏

dlu 6w gtal2 timbul bintik2 merah lps tu tggal prut, pegi klinik doc bg lotion sapu, than gatal, skang dh 17w xde gtal2 dh just gtal hk bintik bsar dkt kwsan prut je tkot nk garu ksar2 nt tmbul slulit nt haha

Hi mummy ya it’s kind of normal for us to have itchy/dry skin during pregnancy..I have same problem..I change my body shampoo that suitable for sensitive skin..it helps you can try 😊

Same with me! I thought I was alergy with some food. Im 14 weeks too and my skin look like soo sensitive. Almost cry of too much rashes 😭 yesterday just bought medicine from pharmacy.

Sya sudah 9 month lebih. Gatal n ruam dari perut smpai kaki memang teruk.. Huhu.. Doc ckap alahan pregnant. Dh mcm2 ubat try x juga sembuh. Sabar ja smpai baby keluar.😳

5y ago

previously i guna rosken Johnson n Johnson, allano lotion, cetaphyll etc, but tanamera is the most suitable one for me, sorry sis i just recommend it, im not a seller, hihi