due date

Siapa yg pernah terlebih due date dia?? cuba share pengalaman korang ketika bersalin lebih due date?? lahiran secara normal ke macam mana???

15 Balas

Sy overdue 8 hari. Due 1/11. 4/11 sy pergi serah diri sbb rasa kurang gerakan baby dan sy pun ada gejala demam. 5/11 doc check jalan dan tlg bukakan jln sbb alang2 dh overdue..nak suruh beranak terus la. Jalan buka 1cm je. 6/11 doc bukakan jalan lagi jadi 2cm. Waktu dh 2cm ni dh mula rasa sakit kontraksi. 7/11 doc check 3cm dan sakit makin kerap sampai xblh tdur terpksa cucuk ubat tahan sakit kt punggung. 8/11 sakit sangat2 pagi check jalan dh 4cm..tp xblh masuk labour room lagi sbb full. Tunggu punya tunggu sampai xtahan sgt misi check jalan dh 6cm tghri tu terus pegi labour room. Tp sedih dlm labour room xde sape teman. Berseorangan tahan sakit sampai masa rasa nk meneran, terpaksa jerit panggil doktor. Nasib baik ada org kt luar bilik dgr sy panggil. Sob3. Kalut semua org sbb dorg ingtkn sy lambat lagi nk beranak sbb biasanya anak 1st ni bukaan lambat sikit. Pkul 5 ptg alhamdulillah selamat melahirkan seorang baby boy. Kena gunting jgk la.. Alhamdulillah tak kena induce ubat tapi doc bukakan jalan tu perit jgk la rasa. Huhu. Alhamdulillah. Moga sis kejap je merasa sakit dan dipermudahkan urusan bersalin.