Bersalin Sebelum 37 Minggu

Siapa sini bersalin masa 34, 35 atau 36 minggu? Mcm mana, baby okay ke? Boleh balik terus atau kena tahan ward? Boleh menyusu mcm biasa ke?

13 Balas

Sy 34mggu. Mcm sy 34mggu kena tahan juga wad dlm seminggu. Doktor kata at least baby umur kandungan 35w bole discharge kalau xada komplikasi apa2. Syarat dia baby kena berat xbole kurang 1.8kg, usia baby (kndungan 35w) & baby pandai latch dgn breast mom pndai hisap susu ibu sendiri. Mcm bby saya hari first smpai hari ke tiga pkai tiub susu kt mulut. Hari keempat smpai kelima minum pkai cwn kecik. Hari kelima ptg tu sy checkin kt bilik mak2 kt scn/nicu so tiap kali wktu mnyusu saya pergi untuk cuba bg susu badan supaya bby pandai hisap susu. Alhamdulillah masuk ja usia spatutnya kndungn 35w esoknya tu hari keenam bole discharge sbb anak dh pandai hisap susu ibu 🥰

4y ago

Dia ikut brapa mggu kndungan...berat bby...n kesihatan bby sis utk tau brape lama dorg nk kne tahan nicu ni kalo prem....ank sulong sy prem kne tahan 40hri lebih jgk

Bersalin ank ke4 35weeks. Alhamdullilah berat 3.5kg. Sy ada gdm. Baby kena tahan 24jam utk pantauan. Kt nursery misi dh bg susu fm. So bila df agak struggle n amik masa jgk nk pandai hisap. Czer standard kena stay 3hari. Tp sy continue warded sbb ank jaundice.

4y ago

Baby dh bwk ke nursery mmg misi bg fm melalui cup.

sy bersalin 27w4days.. alhamdullilah baby besar bukan micropreemie. berat masa lahir 1.8kg..Sebulan kt Nicu. Discharged waktu baby berat 2.4kg, dah pandai latch, dah xde jangkitan paru2 & dah boleh bernafas sendiri. Depends dgn keadaan baby jg, kalau ok x lama warded.

4y ago

Pre eclampsia sis.. detected masa 21w. beberapa kali stay kt hospital utk monitor. Doc cucuk dexa utk matangkan paru2 baby in case trpaksa bersalin awal.. genap 7 bulan doc ckp dah tinggi sgt risk utk teruskan pregnancy smpai full term. so tpksa bersalin awal.. xpe tnye😊

Kalau bwh 36w kalau pihak hospital smpt utk enjet dexa dorg akn enjet sbb paru2 bby matang pd usia 36w...kalau xsempat enjet sbb tu kena tahan utk pantauan....lebih2 lg kalau brt bby kurg dr 1.8kg..

4y ago

Ha border line😂

Oo.. kiranya x semestinya kena bersalin awal la walaupun ada gdm.. gitu 😅.. maaf sis.. ni first time so byk kena tanya org yg da bpengalaman..

Ni baby saya yg lahir 35 minggu. Alhamdulillah sihat n aktif. Lahir secara breech with forceps delivery. Tak sempat nak g Caesar🤣🤣

4y ago

Condition baby masa lahir. Itu Dr yg bg lpas lahir. Anak sy msa lahir X mnngis dlm 1 min , lpas 5 min baru mnngis Tu pun slow. Lpas Tu trus hantar ke wad icu baby, observe kat sana dlm 10 min lpas lahir ,baru keadaan baby sy ok. Rsau hati ni mula2x. Tp alhamdulillah baby saya membesar ngan sihat Dan aktif.

Sya bersalin anak pertama masa 34w3d tpi alhamdulillah berat 2.3kg dan ddk hospital cuma 2 hari sahaja dah boleh balik

4y ago

Alhamdulillah

Sy bersalin anak no2 36minggu. Pkol 12:30 pagi bersalin tengahari tu dh boleh keluar .

4y ago

Berat bby 3.13kg . Alhamdulillah sehat .

Saya bersalin 35 week.doktor tahan pramatang Dan suspek jaundice sebab Saya dgn suami darah Jenis 0

4y ago

Takla dalam dua tiga hari.bila jaundice turun diorng akan discharge kita

Sy bersalin 36w. Anak berat 2.62kg, alhamdulillah, mlm bersalin, petang keesokkannya boleh balik..

4y ago

Alhamdulilah berat baby pun dah lebih 2.5kg