1st Trimester

Siapa pnh alami, mabuk n mual badan letih sgt2 1st Trimester ni? Berapa lama nk hadapi? Nk buat kerja semua, susah... Sentiasa letih...

25 Balas

saya masa first trimester muntah dari celik mata sampai sebelum tidur hehehe penatnya rasa nak tidur je seharian. mmg tak terkemas rumah sebab letih sangat. saya cuba juga makan apple hijau nak bagi hilang rasa mual, tapi selalunya sekejap je. alhamdulillah selepas week 11 makin kurang, skrg ni ada juga muntah. tapi bila saya lapar atau makan terlebih.

Depend sis. Setiap org berbeza. Ada yg alahan dlm 1st trimester je. Ada yg sampai bersalin pun kena alahan. Ada jugak yg direzekikan takde alahan lamgsung. Apa2 pun saya doakan semoga sis dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti ye. Aamiin 🤲🏻

setiap orang lain2 sis. saya, 1st trimester memang susah. sampai nak pitam pon ada. masuk 2nd trimester dah kurang sikit. masak je masih tak boleh. tapi cuba2 jugak la masak, bosan asik membeli je😅

Sy skg 9 week, ank 2nd. Dulu ank 1st lgik trok. Skg ok skit tp tetap muntah. Letih lesu je bdn. Rse nk baring tido je. Wat pape pon malas. Masak lgik la xbole. Beli kedai je ari2. 😴

lain org lain alahan nya sis.. sya 1st trimester je.. msuk je 2nd trmster blh masak,blh buat keje rumah dh.. kalau 1st haritu lgsg xbuat keje.. mmg letih n xlarat sgt2😅😅

Sy mula2 hritu pning, mual, lesu tubuh tp lpas amalkn jus mamariam trus je brkurangan smua tu..buat kje rmh pon dh OK, hb pon still 14..allhamdullilah

Saya smpai dh nk msuk 8 bulan muntah lagi. Still mabuk. Muntah kdg smpai berdarah. Tp sy jenis x dok diam. Kang memasak la mengemas walaupun mabuk. Sbb bosan kot

Lain orang lain alahan nya. Macam saya, alahan teruk sampai 2 bulan je. Masuk je 3 bulan terus takda alahan apa2 sampai sekarang ni dah 6 bulan.

sy la tu...mmg x blh buat keje..penat sgt2.. nak plak lps makan..lagi la penat..berdebar2... kt tmpt keje pon sy duk baring je..xpon tdo😂

Sy morning sickness ni hilang masa 6 bln then masok 8 bulan dy dtg balik. Smpai skrng still mabok lagi, now dh 36w1d still muntah²