Taknak air masak

Hi siapa ibu2 kat sini sepanjang kehamilan tak boleh telan air masak langsung? Ada yg sangkut gdm tak? Saya risau betul ni dah masuk 2 trimester pun xboleh langsung telan air masak rasa mcm air longkang. Dah cuba air sejuk mahupun suam memg alahan betul air masak 🥲 Belum check gdm lagi. Share2 sikit apa yg ibu2 minum. #pleasehelp #firstbaby

11 Balas

Sy sama dengan awak. Masa 1st trimester belum check gdm sy minum air coke banyak sbb yg tu je yg mampu telan dan kurangkan rasa loya. Air lain2 semua xmasuk. Masa tu pemikiran sy as long as ade air masuk pon jadi la walaupon x sesuai. Lepas tu week 12 sy check air gula kena pulak gdm on diet. Masa tu alahan loya start kurang dan sy kurangkan minum coke. Sy buat air sejuk dgn lemon atau limau kasturi pulak. Kdg kdg sy buat air dengan ribena atau sunquick tanpa gula. Sikit cukup sekadar ada rase. Sbb sampai skrg dah masuk 3rd trimester nk minum air masak memang payah. Sy juga cuba minum air soya berkalsium sbb xlalu minum susu. Maafla klu cara sy ni xsihat sngt tapi sy alway thinking at least tak dehydrated dan ada air masuk better than nothing. Itu pendapat sy lah.

2y ago

sama mcm sy sis , 1st trimester just nk minim coke jer lepas dpt minum air coke tu baru ada rasa tenanga sikit . , air masak apapun tk blh masuk . now dh 32week semoga urusan sy dpermudhkn .

Saya tak boleh minum air masak juga. 3rd trimester baru boleh minum. Trimester 1&2 memang saya minum ice lemon tea je, so far tak sangkut GDM. Maybe mommy boleh cuba, air ice lemon tea tu saya campur air masak so dia rasa masam masam gitu dan kurang manis. Saya minum yang jenama heaven and earth tu

2y ago

Yer, Kalau low hb tak galakkan minum Teh/kopi, maybe boleh try minum air limau kosong untuk rasa masam.

minum air kelapa kosong..xpayah gula dan ais...minum sikit²....sya 1st trmster ja xleh minum air masak so ganti air kelapa...dah 3bln lebih gitu dah okey sikit......dh boleh minum air masak(sejuk shja)...

sama mcm sy..dah masuk 2nd trimester pun still payah nak minum air putih... bila minum air putih auto muntah .. but bila minum air manis elok pula .hahahaha... tp alhamdulillah gdm elok je...

awal alahan dulu kurang mnum tapi paksa diri juga. sekarang minum air mineral spritzer, air masak sendiri kurang selera sikit. 😅 boleh cuba minum lemon suam tiap pagi

try minum air sejuk dgn pati delima fars.. pati delima fars manis tp mmg takda tambahan gula.. semata pati delima.. bagus sgt utk pregnancy

sy mcm sis juga dlu. tkboleh air masak lgsg. mnum sunquick kosong je masa tu. dh 3rd trim baru dpt mnum air masak.

Sama kita..tp saya msatu ..beli air mineral..cuba la sis..mana tahu dpt telan..air kt rumah,xdpt msuk tekak

Cuba perah lemon ke limau. Takpun letak sunquick je kosong tak perlu tmbah gula

try campur dgn lemon sikit..sikit cukup jgn masam sgt😊