Luka Czer

Siapa disini ada pengalaman luka czer menanah ? boleh share tak ?

1 Balas

Dh jumpa dr ke? Tgk teruk mana nanah dia. Possible dr akan scan tgk dalam mana nanah tu merebak. Ada kes sy tgk dr akan bukak luka tu dan cuci. Bila luka dh cantik, takda tanda jangkitan kita akan jahit balik..mmg seksa sikit la kalau dh jadi jangkitan. Sbb tu penjagaan luka lepas cser sgt penting

5y ago

Ooo...tu la dia tpakse bukak balik smpai daging betul2 cantik, takda slough(yg putih2 tu). Pastu baru buat secondary suturing. Yg penting antibiotik kne mkn abis, dressing betul2, mkn bnde2 sihat