Luka Luar Dalam Bersalin Czer

Hello mummy siapa ada pengalaman czer boleh thu mummy amalkan apa UTK luka luar dalam cpt sembuh .? And ada apa apa product tak untuk suggestion mommy yg czer . Tq #firstbaby #firstmom

6 Balas

penerangan dr doctor imelda balchin pakar o&g. boleh follow fb dia Saya ada ibu-ibu baru bersalin Caesarean Section di dalam wad pagi ni. Saya kata, kalau teringin nak makan pulut ke, lemang ke, rendang ke, silakan lah. Boleh je menikmati hidangan hari raya. Boleh je makan, selagi tiada food allergy kepada makanan ini. TIADA makanan yang boleh menyebabkan nanah. Nanah itu disebabkan oleh kemasukan bakteria di dalam luka badan. Sel darah putih anda akan datang mengelilingi bakteria-bakteria dan kuarantin bakteria itu supaya tidak dibenarkan merebak ke bahagian badan yang lain. Inilah kita namakan nanah atau abscess. Warnanya putih sebab banyak sel darah putih berkumpul di situ nak buat kerja dia sebagai askar menyerang bakteria, bukan sebab makanan warna putih boleh pi tang tu. Makanan tu masuk ke dalam perut untuk dihadamkan, bukan boleh masuk ke dalam luka pembedahan. Anda tak boleh dapat nanah dari apa yang anda makan. Anda tak boleh dapat nanah kalau tak ada infection. Cara saya mencegah patient Caesarean Section saya mendapat nanah atau infection ialah: 1) Bagi nasihat di dalam media sosial lagi, jangan benarkan diri jadi obese kalau nak hamil. Turunkan berat badan yang obese untuk kesihatan sebelum hamil lagi. Pesakit yang obese memang ada lebih Risiko infection selepas apa-apa pembedahan, terutama sekali pembedahan abdomen seperti Caesarean Section. 2) Sentiasa bagi nasihat bagaimana nak kawal diabetes jika ada diabetes semasa hamil dan pantau mereka. Bantu pesakit menerima rawatan untuk kawal diabetes jika perlukan ubat rawatan. Diabetes yang tidak dikawal juga memberi risiko infection yang lebih tinggi jika anda perlukan pembedahan atau jika anda ada luka di badan. 3) Jangan suruh patient bersalin secara Caesarean Section kalau tak perlu. Hanya beri pesakit nasihat buat pembedahan Caesar jika risiko bersalin normal untuk ibu atau bayi itu lebih tinggi dari risiko bersalin secara Caesarean Section. Kalau tak perlu buat Caesar tetapi pesakit memilih nak bersalin secara Caesarean section juga, beritahu pesakit ada risiko yang lebih tinggi untuk mendapat infection jika dibandingkan dengan bersalin normal. Inilah informed consent. 4) Transfer pesakit untuk pembedahan di dalam bilik bedah yang dibersihkan mengikuti protokol, yang ada penapis udara khas untuk bilik bedah menghalang kemasukan kuman melalui udara, bukan bedah dalam wad bersalin. 5) Saya tukar baju, pakai baju scrub yang bersih sebelum masuk ke dewan bedah. 6) Saya tukar kasut, pakai kasut scrub yang tak pernah dikeluarkan dari dewan bedah supaya tak bawa masuk kuman dari luar. 7) Saya pakai tudung kepala supaya rambut saya yang juga membawa kuman tak gugur di dalam bilik bedah dan rambut tak gugur terjatuh ke dalam abdomen pesakit semasa pembedahan. 8)Saya pakai mask supaya kuman dari pernafasan saya dan air liur saya tak tertempias ke dalam abdomen pesakit semasa pembedahan. 9) Saya cuci dan scrub tangan sehingga ke siku bersih-bersih. Jangan pakai cincin, gelang dan jam yang boleh membawa kuman. 10)Saya lap kering tangan sehingga ke siku dengan tuala yang sterile yang sudah dinyahkuman. 11)Saya pakai sarung tangan yang sterile dan tambah lagi satu lagi lapis sarung tangan, atau double glove. 12) Saya pakai baju scrub sterile yang sudah dinyahkuman. 13) Saya bagi pesakit IV antibiotic yang broad spectrum yang membunuh pelbagai jenis bakteria sebelum memulakan pembedahan Caesarean section. 14)Nurse saya cukur rambut pesakit yang ada di bahagian kulit yang nak dibedah, sebab rambut badan juga pembawa bakteria. 15) Saya cuci abdomen pesakit dengan antiseptic seperti iodine atau chlorhexidine yang membasmi bakteria di permukaan kulit pesakit sebelum memulakan pembedahan. 16) Saya gunakan alat-alat sterile yang dinyahkuman untuk pembedahan dan benang sterile yang dinyahkuman untuk menjahit. 17) Saya pastikan pembedahan berjalan dengan cepat dan lancar untuk mengurangkan masa pembedahan supaya kurangkan peluang bakteria dari luar masuk ke dalam abdomen pesakit yang terdedah dan jangan buat incision yang terlalu besar. Kecik saja, cukup untuk saiz kepala baby saja, toksah buka besar-besar. 18) Tutup luka pembedahan dengan plaster yang sterile dan dinyahkuman. 19)Ajar pesakit jaga kebersihan. Suruh mandi dan pastikan tangan tu bersih sebelum menyentuh luka. 20) Nasihatkat pesakit Jangan Merokok. Merokok mengurangkan system immune badan melawan bakteria dan perokok lebih senang dapat infection. 21) Nasihatkan pesakit makan makanan seimbang yang ada pelbagai buah, sayur, protein termasuklah ayam, telur, susu dan makanan laut selagi tiada allergy kepada makanan ini. 22) Kalau dapat infection dan nanah juga, saya akan berikan tambahan antibiotic dengan cepat untuk merawat infection dan nanah. Hanya 6 di dalam 100 pesakit Caesarean Section yang dapat infection selepas pembedahan. Penat tau. Kami dah buat macam-macam untuk anda untuk mencegah infection dan nanah. Anda bukannya bersalin di rumah macam zaman dulu-dulu dengan luka yang tidak dijahit dan tiada antibiotic. Zaman dulu takdak pun suntikan mencegah kancing gigi atau tetanus. Toksah laaa dok dengaq nasihat orang yang dok beranak kat rumah. Depa tak tau apa kami buat kat hospital. Saya habaq kat patients saya yang bersalin Caesarean Section dan bersalin normal, tak payah laaa takut beraya dengan lemang, pulut, rendang. Kalau teringin, boleh makan, tak payah pantang. Mereka berhak dan layak enjoy masa Hari Raya. Jangan bagi pesakit terliur tengok orang lain boleh beraya tapi dia tak boleh beraya. Kalau teringin, sila makan. Makanan bukan penyebab nanah naaaaa. Kami dah buat yang terbaik untuk anda untuk mencegah nanah. Kalau tak mau dapat masalah penghadaman dan angin dalam usus, sila kunyah betul-betul pulut tu sebelum telan untuk membantu sistem penghadaman anda dan jangan makan berlebihan. Pulut tu kalau telan tanpa mengunyah, memanglah kena dikerjakan dengan lebih oleh sistem penghadaman anda. Untuk membantu melumatkan pulut yang tak hadam dalam usus anda, ada koloni bakteria di dalam usus anda yang membantu menghadamkannya. Bakteria inilah yang membuat gas di dalam usus anda yang anda lepaskan sebagai kentut dan sendawa. Semakin lama makanan yang tak dihadamkan duduk dalam usus anda, semakin banyak gas yang dihasilkan, sebab itulah anda akan dapat lebih gas kalau malas mengunyah dan makan banyak-banyak dan jika anda biarkan diri anda dapat sembelit. Apa-apa pun, bersederhanalah......kecuali rokok dan alcohol....yang tu toksah naaaaa.

Selepas ibu bersalin, bila saya kata tak payah pun ikut amalan adat berpantang, ada yang tak percaya, nak juga tanya nak pantang apa. Jadi, Dr Imelda boleh bagi nasihat cara berpantang yang terbaik selepas bersalin: 1) Pantang merokok selama-lamanya. Bukan hanya ibu yang baru bersalin, suami dan semua ahli keluarga mesti ikut pantang ini. 2) Pantang minum alcohol. 3) Pantang makan makanan yang memang pun ibu ada alahan atau allergy. Kalau tak ada food allergy, tak payah pantang makanan yang berkhasiat. 4) Pantang menghadkan ibu minum air - Boleh minum 2-3 litre sehari, tidak kira air sejuk ke, air suam ke, air panas ke atau air berais. Ikut suka ibu lah suhu minuman yang ibu suka. 5) Pantang makan ikan besar laut dalam yang tinggi kandungan pencemaran mercury, seperti ikan jerung, ikan cod, swordfish, tuna, marlin, king mackerel. Pilihlah ikan laut kecil-kecil yang kaya minyak ikan omega 3 dan lebih selamat dari pencemaran mercury, seperti ikan selayang, sardine, kembung, mabong, pelaling, bilis, sotong, udang atau ikan ternak seperti salmon. 6) Pantang makan berlebihan, Pantang makan terlalu banyak garam, Pantang makan atau minum terlalu banyak gula, Pantang makan makanan berproses, Pantang makan junk food. Untuk selama-lamanya. 7) Pantang makan ubat kurus atau mengurangkan kalori keperluan ibu yang menyusukan bayi. 8)Pantang membuat hubungan kelamin, sehingga darah nifas kering. 9) Pantang mencuci di dalam vagina. Pantang menggunakan tampon untuk darah nifas. Pantang meruang atau meletak apa-apa produk dalam vagina. Cuci di bahagian luar vagina saja. 10) Untuk wanita Islam, pantang bersolat dan berpuasa sehingga darah nifas kering. 11) Pantang mengangkat berat-berat melainkan mengangkat bayi anda sendiri. 12)Pantang memandu kereta sehingga ibu boleh tekan brek kecemasan dengan serta-merta tanpa rasa sakit dan sehingga ibu dapat cukup tidur. Elakkan kemalangan jalanraya. 13)Pantang memandu kereta dengan baby jika tak letak baby di dalam carseat untuk keselamatan baby. 14)Pantang menyentuh luka jahitan Caesarean Section atau luka jahitan vagina tanpa membasuh tangan dan tanpa menjaga kebersihan tangan. Tak payah pantang makan untuk tujuan menjaga luka. Boleh makan semua jenis makanan yang berkhasiat. 15)Pantang tidak menjaga kebersihan diri. Pantang tak mandi. Kebersihan diri itu penting untuk kesihatan. 16) Pantang pakai baju atau bengkung ketat-ketat di atas luka, sehingga luka sembuh. Tak kisah lah ibu nak pakai seluar atau kain selagi ibu selesa. 17)Pantang bully ibu apa nak pakai. Berikan ibu layanan sebagai orang yang dewasa dan kebebasan untuk memilih. 18) Pantang merawat diri sendiri jika ada komplikasi bersalin: seperti pendarahan banyak, rasa nak pitam, muntah-muntah atau sakit kepala, demam, sakit perut, lendir dari vagina yang berbau, masalah pernafasan, kaki menjadi bengkak merah atau sakit, masalah kemurungan - Sila berjumpa dengan doktor di klinik. 19) Pantang meminta pendapat perubatan untuk ibu atau bayi di media sosial. Sila berjumpa dengan doktor di klinik. 20) Pantang meminta pendapat perubatan dari penjual produk, tukang urut, confinement ladies, makcik-makcik, pakcik-pakcik, jiran-jiran, ustaz, ustazah yang tiada tauliah perubatan. Sila jumpa doktor di klinik. 21) Pantang memberi tukang urut dan confinement ladies gelaran bidan. Jika tukang urut dan confinement ladies tu bukan bidan bertauliah yang berdaftar dengan Lembaga Bidan Negara dan tidak dibenarkan memberi perkhidmatan menyambut kelahiran bayi maka dia tak memberi perkhidmatan perbidanan dan tak boleh menggunakan gelaran bidan. 22) Pantang tidak berjalan dan baring saja sebab ini mengurangkan pengaliran darah di saluran darah dalam kaki. 23) Pantang stress tentang apa kata orang. Pantang mendengar pendapat perubatan dari mereka yang bukan ahli dalam bidang perubatan. 24) Pantang ramai-ramai orang datang melawat. Siapa nak datang tunggu lah selepas masa berpantang. Ibu perlukan masa untuk menyusukan bayi dan masa untuk berehat, bukan melayan tetamu. 25)Pantang beli produk-produk yang anda tidak mengetahui bahan kandungannya atau kesan sampingannya. Tak perlu makan jamu. 26) Pantang beli ubat-ubat sendiri semasa menyusukan bayi tanpa nasihat doktor. 27) Pantang penerbangan jarak jauh (4 jam atau lebih) pada 6 minggu pertama selepas bersalin sebab ini boleh meningkatkan risiko darah beku dalam saluran darah. 28) Pantang bagi bayi makanan atau minuman melainkan susu ibu atau susu formula khas untuk bayi atau ubat yang dinasihatkan oleh doktor. Bila usia bayi 6 bulan ke atas boleh mula bagi bayi makan perlahan-lahan secara beransur-ansur. 29) Pantang menyuruh ibu pantang makanan berkhasiat jika bayi ada kuning jaundice, kecuali untuk bayi yang ada G6PD (doktor akan memberi nasihat). 30) Pantang tertidur bersama bayi. Sudah banyak kes kematian bayi akibat ibu tertidur di atas bayi. 31) Pantang menidurkan bayi dalam kedudukan meniarap melainkan di dalam unit rawatan bayi dimana pernafasannya sentiasa dipantau. 32) Pantang memberi ibu stress dengan memaksa ibu pantang makanan-makanan berkhasiat seperti pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan, telur, ayam. 33) Pantang memaksa ibu duduk dalam kepanasan. Berikan ibu keselesaan. 34) Pantang membuli, mengecam dan memaksa ibu-ibu yang baru bersalin mengikut cara pantang anda. Jika ibu memilih mengikut nasihat perubatan dan nasihat kesihatan dari doktor-doktor perubatan, itu hak ibu. 35) Pantang percaya kepada khurafat. 36) Pantang ikat kaki ibu, pantang paksa ibu mengesot, pantang paksa ibu tidur duduk, pantang melarang ibu tidur mengiring, pantang memaksa ibu ikat tocang. 37) Pantang tuduh susu ibu tak elok. Pantang tuduh susu ibu atau apa ibu makan sebagai penyebab bayi tak sihat. 38) Pantang ugut ibu dengan membuat ramalan, “Nanti suami lari.” 39) Pantang ugut ibu dengan membuat ramalan, “Bila umur 40 tahun nanti sakit.” 40) Pantang jadi pembuli. Pantang mengguris perasaan hati Ibu yang baru bersalin. Berikan galakan dengan kata-kata yang positif. Women Empowerment Semoga bermanfaat, Dr Imelda Balchin Consultant Obstetrics & Gynaecology Subspecialist in Maternal and Fetal Medicine

hi sy czer mom . sy just amalkan buah limau sunquick setiap hari , air masak , sayuran hijau . and untuk luka luar saya hanya lap bg kering selepas mandi dgn kain lembut lepastu angkat sikit perut hala kipas ke luka czer , and jgn bg berpeluh atau basah yaa nnt luka susah nak kering . lagi satu segala pati haruan atau berkenaan dgn nya please jgn ambil ya sebab boleh melekatkan isi dlm awak . sy cuma ikot apa yg doc jaga sy suruh ja alhamdulillah menjadi sgt

https://m.facebook.com/groups/194035868073486/permalink/1417135929096801/ dkt link ni ramai mommies share pengalaman bersalin czer. boleh refer ya mommy. semoga membantu ❤️

Makan makanan yg berkhasiat dan jaga hidrasi badan.. luka akan cepat sembuh kalau cukup makan mnum yg baik

makan buah orange je. jgn mkn ikan haruan ke pati ikan haruan ke ape2 jela berkaitan dgn ikan haruan.