Kencing kotor semasa hamil

Siapa di sini ada pengalaman kencing kotor semasa hamil? Apakah tanda-tandanya eh?

19 Balas

ada kencing kotor yg ada tanda2 contoh kencing keruh , pekat warna dan ada yg sakit , pedih .. ada yg sakit kat ari2 ada kencing kotor yg takde tanda2 .. kencing kotor kalau kencing tak lawas je biasanya doctor bagi ubat Ural & antibiotik biasanya bacaan akan ok balik .. tapi kalau disebabkan jangkitan kulat kita kencing kotor .. dia akan ada keputihan . ada org keputihan dia keluar dari miss V ada yg kat dalam je keputihan dia tu bila doctor check byk dah kat dalam .. doctor akan bagi pesary . ubat yg letak kat bawah .. and doctor akan ambik sample hantar kat makmal utk check selain consume ubat dari doctor kena banyak minum air , kurang minum manis , byk makan buah .. kalau bersama dgn suami elakkan oral sex (mulut) & jari .. sbb ada kuman .. lebih2 time pregnant ni lagi senang lekat kuman2 .. lagi 1 kalau lepas kencing , try minum lagi air supaya rasa nak kencing lg .. biar sisa kencing yg ada kita keluarkan semua ..

sy pun sama detect air kencing kotor even tak keruh n tk sakit masa buang air kecil..doktor ada bg antibiotik n suruh sy byk minum air..tpi ada misi tu syorkan sy minum air bali tnpa gula..alhamdulillah lps check tu air kecing sy sudah ok n kembali normal..sy amalkan minum air bali..sy beli bali brand ayam brand n masak sndri n simpan dlm peti..nak minum amik cmpurkan gn air panas@ air suam..tpi jgn simpan trlalu lma dlm peti ais..paling lama sy 1@2hari saja..lps tu masak lgi yg lain n seterusnya..tu amalan sy cuba spya air kencing tk kotor dah...tetap minum air masak @ air sejuk tnpa ais n bukan air manis kecuali air susu..🙂

samalah..tapi saya sakit kat bahagian bwah perut. kat bahagian ari2. selalu kena kengcing kotor since awal pregnant. tp kes sy nie kuman tu mmg banyak and jenis kuat. antibiotik pun mmg jenis hard core punya klu doc bagi. sbb sy punya sample kena hantar lab so dyeorg culture bacteria tu nk tau bacteria jenis apa yg ada spai sekarang pun dah almost 34 weeks still ada. cuma sekarang ni sy tawakal jelah baby x tereffect dgn air kengcing kotor tu. doc cakap even makan antibiotik byk pun dia takut effect ke baby

Saya pernah kena sekali detect kencing kotor . Pastu Dr suruh bersihkan private part dulu sebelum kencing utk urine test tu. Kebetulan time tu bp saya tinggi dgn kencing kotor, terus deret seminggu saya kena pi kk hari hari cek bp dgn urine test. Alhamdulillah seminggu tu urine test saya okay. Tips dia, minum air masak bnyk bnyk, pagi pagi tu sblum gi kk tu kencing bnyk kali pon takpe bg urine tu color clear masa buat urine test nanti

saya dari start buka buku pink hingga sekarang 24weeks masih ada kencing kotor. Asyik sangkut jer bila appt kk. Pernah warded seminggu. Antara symptom saya; keputihan pekat hampir bewarna hijau, sakit perut dan sakit pinggang (right side), kencing tak lawas (rasa macam tak tahan nak sangat nak kencing tapi bila kencing sikit jer keluar). UTI boleh jadi bahaya untuk ibu sebab boleh affect kidney atau saluran darah.

Sy sedang alami.. tanda-tandanya: -miss V sakit -kerap kencing -air kencing berwarna keruh Kalau ada tanda2 ni, kena cepat2 pergi klinik taw sebab kalau lambat bertindak, akan effected kt baby.. itu yg doc bgtahu kt sy tadi.. Harap membantu ☺️

2y ago

minum air barli. insyaallah berkesan. sy amalkan barli je. tk sngkut dah protin. alhamdulilah

kuning pekat & berbuih. selalu sangkut kalau datang pagi2 sebab kehausan air. minum air banyak2. saya minum 1 botol mineral besar semalaman sebelum gi kk paginya. lagipun saya ni memang jenis suka minum manis, terbiasa 😩

Hi, saya pernah alami. Tanda-tanda saya -Kerap kencing -Air kencing keruh -Miss V terasa sakit Tapi mungkin tak sama dengan ibu ibu yang lain. Kalau Puan ada rasa yang abnormal, inform doktor ya. Mereka akan check.

kencing keruh jek. last2 ade contraction dan bukaan pde 33w. rupenye disebabkan kencing kotor.. pdhl bru cucuk antibiotics utk kencing kotor 2minggu lps. then, die dtg balik 🥲🥲 warded dan on balik antibiotics

Macam saya kencing tak sakit tak keruh tapi ada protein dalam air kencing. Kejap ok kejap tidak so kk ambil sample air kencing untuk sehari dan hantar makmal hospital untuk check and alhamdulillah tak ada apa apa