Stretch Mark membiak

Siapa dah 5 bulan perut dah naik stretch Mark. Sy pakai losyen stretch Mark dr awal trimester lg kenapa naik jugak🤧. Pakai dua kali sehari.. Dah masuk botol ke tiga.. Agaknya kurang air ke atau kulit keturunan? Vitamin c pun makan.

34 Balas

Stretch mark ni genetic, maksudnya kalau mak kita ada, chance untuk kita ada jugak mmg tinggi. Pkai la losyen apa2 skali pun, mungkin akan naik jugak. Tapi tak salah usaha sbb badan kita kan.. kalau tak naik sampai beranak tu alhamdulillah. Kalau naik jugak lepas pakai produk macam2, pun alhamdulillah asal kan baby sihat☺️ Saya pun pkai macam2 dari bulan 1 pregnant, bulan 7 keluar jugak stretch mark. tapi still sambung pakai losyen n minyak sbb tak nak bagi perut kering n gatal

Awak pakai la minyak apa pun. Kalau dulu jenis perut nipis, mmg kurus. Nanti ngandung confirm naik strech mark. Mustahil takde. Sbb badan kita ngembang kan. Melainkan org tu before jenis badan chubby, perut mmg flabby atau buncit. So kalau ngandung maybe takde ketara sgt strechmark nya. Depends jenis perut masing masing. Takyah compare. Should proud kita ada bukti pernah mengandung. Heheh. Saya pun mcm awak jugak. Selalu positivekan pemikiran.

2y ago

sabo jele berat naik banyak 😅. sebut pasal bukti prnah mngandung ha,ah kan klau tgk balik perut sy mcm xpnah mngandung pulak 😅😅. day 30 berpantang perut dh kempis + stretchmark xda. tp kalau tgk yg bawah tu hmm...bekas jahitan kona kona lg tggelam timbul mcm jalan raya mlysia ni pulak. bawah tu jela bukti pernah beranak 😆

samalah, sy dr 1st trimister sapu cocoa butter,minyak, lotion..tapi masuk 7bulan naik stretch mark kt bawah perut,, sekarang dh 37weeks dh naik smpai pusat strecth mark tu dh macam akar pokok menjalar😔, gatal & pedih pulak tu... peha, betis pun dh naik warna merah2... saya teruskan je sapu lotion & tummy butter nk bagi kurang rasa gatal & pedih tu

Saye awl2 preggy 2-5 xda naik lagi ..ingatkan dh selamat tak tak da sampai sudah sekali masuk 6 7 eh semakin buk kecik2 strecth marak tu sedar2 dah bercorak bawah perut ni haa😅.sye tiap kali lepas mandi pakai coacoa butter tuh.tapi Dr & nurse ckp jng risau nnti lama2 leh hilang lps bersalin.just perlukan masa,yg penting jng garu ..

sy pun pakai bio oil dan palmer dr first trimester lagi, tetap ada stretch mark. Stretch mark ni keturunan, kalau keturunan kulit elastic inshaallah tkde stretch mark. Ibarat warna kulit la, kalau mak nya putih, putih la anaknya. Kesimpulan nya, kalau keturunan kulit tak elastik, memang akan ada stretch mark. lotion cuma dpt mengurangkan je

sy pun sejak pregnant ni timbul stretch mark..Pling teruk rase stretch mark kena kat bahagian peha n punggung,dah mcm tatoo plak sane sini dia berjemaah dgn gatalnye🤭😅..Nipun skrg tgh amalkan ari² sapu Krim stretch mark MAMA CHOICE..Nmpk lah perubahan dah kurang sikit stretch mark nye n gtal²..

Saya Alhamdulillah 3 kali pregnant tak pakai apa2 losyen pun tak pernah ada stretch mark walau sikit. Setiap kali checkup nurse2 kk mesti dok tanya sapu apa kat perut. Memang takda sapu apa. Cuma saya penuh dengan luka2 sebab sedap menggaru perut bila dah akhir2 trimester.

2y ago

sy pon xda stretchmark. pakai losyen cocoabutter start 3bulan. itupon sbb perut start gatal2 sbb kulit nk stretch kot. tp xkonsisten sngt pon pkai. masuk 8 bulan perut start gatal balik. so pakai semula hari2 smpai hilang gatal. + perut sy jenis kecik kot. tp padat. baby lahir 3kg jgk

Samaaa sy 4bln pun dah naik strechmark dah pki cocoa butter pun naikk jgk... Ni msuk 5 bln dah penuh pdhl bdn berisi perut pun xnmpk sgt lg tp perut dah pecah2 nurse kata sbb dlm dah mbesar ni nmpk perut dah pecah2...😅 Kulit putih lg nmpk jelas tacood tgkk...

mak sy pesan jgn garu pakai jari nt ad strech mark. sy garu pakai kain eh naik jgk. penuh dh kat bawah perut. sy rasa ianya normal kot. bila sy tya adik sy, adik sy kata jgn rsau. sbb lama² ia akan hilang. tapi ambik masa jgk la.

Sy langsung x pakai lotion stretch mark punya jenama. Lg2 cocoa butter tu. Sy pakai cetaphil punya lotion, body shop punya butter.. sy cari lotion yg moisturise n keep moisture for 24hrs mcm tu. Alhamdulillah xde lgsung stretch mark

2y ago

Sy pakai Eden kirim siang n serum malam..