covid 19 trimester 1

siapa ada pengalaman kena covid pada awal kehamilan trimester 1?ada apa2 kesan ke pada baby dlm kandungan? #ingintahu

20 Balas

Saya kena covid masa 11w. Mula dengan sakit tekak, lepas tu jadi demam dan sakit kepala. Alhamdulillah tak teruk, cuma demam 2 hari. Saya jelum kepala, minum banyak air kosong, dan monitor suhu, makan panadol sekali je bila suhu dah lebih 38.5C. Alhmdulillah lepas tu suhu turun dan beransur pulih. Saya update status dekat MySejahtera, hari2 buat assessment. Ada call CAC minta pendapat, klinik CAC terdekat 40 minit dari rumah, jadi pihak sana inform boleh ke CAC atau kalau keadaan makin teruk dia suruh terus pergi bahagian emergency hospital. Masa covid tu ada batuk dan selsema, tp mungkin sbb saya tgh alahan teruk, 3-4 kali muntah dalam sehari, jadi mmg clear segala mucus huhu. Mcm suami dan adik ipar, ada long covid, masih batuk walau dah sembuh, saya tak batuk. Lepas 5 hari saya makin sihat, cuma effect lepas covid ni cepat rasa mengah dan nadi laju. Skrg dah 24w alhmdulillah baby semua okay.

Sy tktau psitive ke tak. Tapi sy start demam, batuk, selsema, sengal badan. Kandungan skrg 12w3d. Demam masa genap 12w. Prgi emergency sbb semput. Ambik neb 2 kali, doc bagi paracetamol. Then dia suruh buat covid test dkat rumah. Cuma covid test dh takde n sy mmg tkde keluar kemana2. Risau juga kandungan. Muntah direct, mnum air kosong pun muntah smpai lalu hidung. Dulu pernah keguguran sbb batuk terlampau teruk. Takut sngat berulang lagi. Mudahan kandungan sy kalini kuat n sihat 😌

2y ago

Awak dpat dari kerajaan ke swasta?? Sy trkejut juga g kerajaan dpat paracetamol je. Ambik neb kena dkat kerajaan. Kkia sini mmg arahkan nak ambik neb terus prgi klinik kesihatan atau spital

Sy kena covid masa baru je disahkan pregnant 5 weeks. Masa tu ada bleeding dalam seminggu juga smpi 6 week. Tp lepastu dah stop sdri spotting. Memula igtkan tak bertahan pregnancy ni sbb badan panas teruk dgn sakit tekak selesema plus pernah missed miscarriage masa 9 week ada bleeding jugak, tp alhamdulillah pregnancy kali ni baby survive smpi skrg dh 20 weeks. InsyaAllah kalau ada rezeki covid tu takkan effect baby.

saya masa 16 minggu .. kena banyak rehat kalau dah sakit .. sebulan tu batuk nonstop dah sembuh sakit balik .. saya minum air kelapa dgn byk rehat .. makan jgn skip sbb tu la bagi kita tenaga .. jgn stop makan folic acid .. banyak minum air .. dah negative pun ada juga effect dia .. still akan rasa lemah badan tapi jgn risau .. bykkan bedrest .. fikir baik2 minta Allah sembuhkan sakit ..

2y ago

trima kasih sis..lega dgr jwapan ibu2 dlm nie smua positif sgt..smoga allah prmudakn sgla urusan kita 🥰

saya masa 15w. minum air cengkih dengan lemon. sakit kepala demam batuk selsema semua ada.. alhamdulillah bby okay.. saya makan paracetamol je. kalau tak tahan sangat. masa 35w++ kene influenza. batuk non stop sampai tak tau air ketuban ke air kencing yang keluor. sebab kuor sikit2. nasib baik dah 38w++ baru detect air ketuban borderline.. terus warded dan induce

saya +ve masa kadungan 7weeks. in sha Allah .takde ape2 . masa tu redha je . asalkan diri sihat . in sha Allah baby pun sihat . sy kena pun dah settle booster .. teruk kena selsema sampai berdarah hidung . takde batuk . cuma demam selsema . alhamdulillah dah selamat melahirkan bulan lepas .

Saya tak perasan saya pregnant and masa tu dah 3 bulan. Tiba2 saya kena covid. Makan ubat pun main makan je yelah tak tahu pregnant. Alhamdulillah takde apa. Demam sehari je pastu badan letih sampai lah habis kuarantin. Sekarang anak dah sebulan lebih

Saya kena covid masa kandungan 4 bulan..cuma batuk, selsema, badan sakit2.. Lepastu bleeding teruk .. Pergi hospital doc check baby jantung slow kene tggu 2 mggu terus janin jatuh sendiri.. Alhamdulillah anak no2 nie dah masuk kandungan 7 bulan.. 🙂

Saya kena covid masa kandungan lebih kurang awal 5 bulan. Tapi waktu kena covid saya dah ambil booster jab jadi saya punya simptom cuma demam sehari and sakit tekak je. alhamdulillah baby selamat dan sihat. sekarang baby dah 4 bulan dah.

2y ago

simptom mild je..xkuat sgt..pn..mcm btuk selesema biasa je..tq awak 🥰

sy pun kena covid masa 15hari kandungan masa tu xtahu pun pregnant makan ubat banyak juga masa tu .. buat masa skg alhamdulilah xde apa2 yg memudarat kan inshaa allah dijauhkan dari benda xpatut .. semoga dipermudahkan segala urusan sis