lenguhhhhhhhhhh dibuatnyaa

siaapa macam saya lepas berslin diri lama ke lutut lenguh ..bersilaa ke tidur ke bangun mesti sakit bawah lutut ..tahu lah lpas berslin urat banyak puts ..ambik masa nk elok ke?ke ade amlkn mkn pape ?

9 Balas

kalau ikutkan pengalaman i. i bersalin normal 5× dan 1× czer. lepas siap baby dan uri keluar tu.. nak jahit kan. kita jangan tegangkan urat2 kaki ke tangan ke. jangan buat 'keras' setiap kali jarum cucuk nak jahit tu. tahan je mcm biasa. dan jangan keraskan badan. sebab lepas2 pada tu.. u akan rasa lenguh2 pada yg u buat keraskan badan tu. contoh mcm i.. masa tu 1st bersalin. setiap kali bila doktor cucuk jarum je, i tegangkan kaki kiri i. sbb nak tahan rasa kena cucuk jarum tu la. dah la lepas tu, i duk atas katil.. kaki i letak berlipat. bukan lurus stret. sepatutnya kena letak lurus stret. baring mcm biasa tu. tp i lipat sikit kaki i. uhh.. 2-3 hari pastu. i stat lenguh2 sangat kaki i. yg i tegangkan masa berjahit tu dan kaki yg berlipat tu. lenguh dia xleh bincang lah. then masa panggil orang mengurut. dia urutkan urat kat situ. sakit tapi lega laa lepas tu.

1y ago

tq sis ..

I baru je lepas bersalin and memang lenguh tapi saya bawak berjalan. Kalau ikut orang tua depa tak bagi tapi mak i kata better jalan sikit sikit untuk lancarkan darah. Alhamdulillah takda pulak rasa lenguh 2-3 days ni

1y ago

ni ank 3 buln dah rasa skit ni kne mkn jamu kot ..kalau dlm pantng x jalan memng lenguh ..tpi rsau skrng ni haahaha

sye da 3 bln bsalin.. ble sujud tu memg trase urat lutut kne tarik.. maybe ble sye dukung bby dr duduk nak bgn tu position x btol.. effect la lutut...

1y ago

macam sya lah korang kalau tahu jamu pape bgi thu alh sayaa .saya lutut dh mcm orng tuaa nk luruskn bengkokkan sakit wooo

saya pun tengah alami sekarang.. tapi saya sakit dekat bawah betis.. time duduk dua sujud paling terasa sakitnya.. saya dah 56hari lepas bersalin

1y ago

sis bru lgi ..saya 3 buln dh berslin skit bawak btis tuuu sama lh

sy smpai skrgg lenguh² lagi kaki . ank dh 5bulan . sakit² mse mngandung xhilang lg . xtau dh nk buat mcm mne . cpt btul lenguh² skrgg

1y ago

saya ank 3 bulan bkn sbb tk berpantang pantang jee btul2 tapi skrng bru kaki rse lenguh jalan lamaa terse skit lutut betis hmmm ..dh nk handle ank

Samala baby dh 3bln lenguh mcm apa. Nk kata xbyk jln sy byk je jln..

1y ago

samaa lah kalau g mall betiss sakit nyaaa ..bgub tdr ke ap sakit knpe tahhh ..

normal.. badan mmang dh x sama mcm sblum beranak

1y ago

baik sis

normal