Colic dan pemakanan

Just for sharing. Masa pantang, colic anak saya teruk juga. Dia akan start menangis melalak start pukul 11 malam until pagi around pkl 2. Macam2 buat utk bagi baby calm (bagi susu, tukar lampin, sapu minyak kt perut ) tapi tak berjaya. Satu malam tu, baby tidur lena. Merengek nak susu je. Saya pun pelik. Saya dok fikir apa yg saya buat n tak buat pada hari tu. Baru saya teringat yg saya lupa makan buah oren time lunch. So saya test teori saya, next day tu saya makan oren, malam tu anak melalak colic mcm biasa. Since then, saya tak sentuh lgsg buah oren. Dan tak ada dah ank saya meragam mlm2. Saya terfikir. Maybe colic ni berpunca drpd pemakanan ibu yg menyusu?

1 Balas

Boleh jadi juga puan, kalau di sebabkan makan buah oren, anak kembung perut, better stop je makan, puan boleh consume vitamin c sebagai pengganti. Cara lain untuk elak kembung perut anak adalah lepas mandi, urut2 perut secara I Love u, kaki di angkat buat cycling, atau rujuk YouTube untuk mudahkan puan faham. Kadang angin dalam perut juga boleh buat baby menangis.. Sendawa kan baby lepas menyusu juga..