POLIP

Just sharing. Awal pregnancy sebelum ni selalu keluar spotting. Ada keluar darah merah gelap. Ada keluar koko2. Pegi klinik,doc ckp threaten misscarriage. Dapat ubat kuat rahim dan ubat keputihan. Tapi sebab dah nak masuk 3bulan pun still spotting,saya direct ke specialist. Jumpa doc yang handle kes masa misscarriaged thn lepas. Doc suspect ada 'polip' dekat pangkal rahim. Doc minta izin untuk buka dan cek bawah. Memang ada polip. Then doc 'cabut'. Lepas 2 minggu alhamdulillah totally clean dari sebarang spotting. So sape yang ada spotting berpanjangan,go see specialist terus tau untuk further detail. Kalau nak tahu ape tu polip,boleh google polip cervix. Semoga kita dan baby semua sihat dan selamat sampai melahirkan. Aamiin☺

7 Balas

walaupun dah dua tahun harini saya di detect ada polip, no wonder tak henti2 spotting bleeding.. rupanya terjawab persoalan. ingatkan miscarriages dh tak yakin sbb 6 weeks kan, rupanya baby masih elok lagi dlm perut.. doc bukak rahim and nampak tu polip rupanya.dia buang terus tadi..😢 hope spotting boleh stop lepas ni

3y ago

normal sis sy cmtu gak tp kalo merisaukan boleh cek semula

thanks share sis. boleh jadikan panduan untuk mommie2 baru yg kurang pengetahuan tentang bende mcm ni . 👍

2y ago

Bersalin normal x

Kalau mcm sy ni x pregnant lg.. Tp kluar spotti g brown dah 5 hari. Risau plak

Sama mcm sy sis . . . Syukurlah skrg da nak masuk 7 bulan. . .

Maknanya, normal la ye if ada spotting lepas prosedur buang polyp tu?

5y ago

based on apa yang doc cakap,normal..dalam seminggu dua ni. tp kalau sis ada concern,cepat2 pergi jumpa doktor tau

Ok...boleh tambah ilmu nie...thanks 😄😄

Amen