bersalin normal selepas czer

sesiapa yang ade pengalaman bersalin normal selepas czer harpan kali 2 ni nak normal.. firts emrgency czer cuz anak breach.. minta pendapat pon boleh #SeriusTanya #bantujawab

16 Balas

sy anak sulung caesar. anak kedua berjaya vbac. masa 36w nt kena jumpa doc pakar. masa tu doc akan decide sama ada kita boleh cuba utk bersalin normal atau proceed caesar skli lg. masa pregnant anak kedua sy aktif sgt. 38w dh pecah ketuban. masa warded tu jln dh buka 3cm. doc induced pitocin dlm 5 jam je terus bersalin. alhamdulillah. doc ada bgtahu utk mommy yg pernah caesar ni maximum 8 jam je boleh tunggu utk bersalin after induced. after 8 jam kalau poor progress mmg kena caesar lg sbb risiko rahim pecah masa contraction tu. moga dipermudahkan urusan awk bersalin nanti sis.

sy ank sulung sezzer37 weeks sbb sy plih seezer dh skit sgt msa msuk ubt pstu ank sulung dh 3 thun sy pregnant sy ckp sy seezer ke klu 2 ni pakar kata x normal n tgk mcm mn klu x bkk jln scra paksa trus kna msuk bellon sbb dh lbh hri bru 5cm dh sakit smpai nngis dr pcahkn ktumbqn skrg prgnent 3 lg 24 hri je xpsti mcm mn normal ke atau apa sbb blm jmpa pakar lg.. tp sy hrp normal biarlah mcm mn skli pn keadaan sy ttp nk normal ank no 2 bru sehun time dia 5 bln sy thu sgkut hmpir nk kna mrah tp sy ckp normal ok dh xjd nk mrah

saya pernah dgr doktor bgi pnerangan tntang czer ni. dia kata klau 1st besalin czer, lbih baik scond dan seterusnya pun czer sbb klau beranak normal bahaya boleh jdi rahim pecah. apapun itu smua dri diri sendiri, kalau rasa mampu dan yakin bole je try normal, klau rsa x yakin boleh keluar lancar lbih baik czer.

saya pun sama mcm awak. anak first elective csec. lepas 1y9m pregnant semula. takat ni follow up pakar, katanya nampak okay and ada chance untuk vbac. tapi nanti 34w akan ada last meeting dengan pakar untuk bincang tentang pilihan cara bersalin. moga dipermudahkan. jaga posture etc supaya baby tak breech lagi.

Saya anak 1st emergency ceaser. Anak ke2 alhamdulillah bersalin normal 5/2/2024 aritu. Jarak hampir 3 tahun. Kandungan 34minggu kena jumpa pakar untuk tengok samada boleh normal atau tidak. Kalau kelahiran pertama dulu takde masalah, in shaa Allah boleh normal.

2mo ago

owhh...okey2 faham

Saya anak sulung normal yg kedua czer jln buka stuck so emgcy terus .. tp yg ketiga ahamdulilah saya normal biasa doc akan decide sama ada awak xdak masalah lain insyallah boleh apa apa pon doc akan tngok dulu luka czer if everthing ok boleh je normal sis..

2mo ago

tu insyallah harpn sy memang nak normal tak larat dh nak layan cucuk setiap hari utk cair darah tu🤣

saya last normal 2017 , 2020 emergency Ceaser 8hb serah diri 9hb ni induce doktor minta Normal deliver selagi ade peluang .. xtau nak bayang kan cmne .. scan masa dekat ward semalam Baby still x nak turun masuk lorong dah 35weeks .. doakan sy berjaya juga ea

Sy jarak 4 tahun, sehari sebelum puasa Kene jumpa pakar dekat hospital..anak sulung emergency Czer ..ni anak second,mudah2 Hann DPT bersalin normal tanpa jahit tanpa koyak..aaminn..semoga awak DPT bersaliin Normal.Doa kan Sy jgk ye🥰

2020 saya mengandung anak ke dua selepas anak pertama tahun 2013.. jarak memang jauh.. anak pertama c-zer,yg kedua kena jumpa pakar utk kepastian boleh atau x bersalin normal.. alhamdulillah doktor kata xda masalah..

saya bersalin czer anak pertama. anak pertama 4bulan mengandung lagi. masa buka buku pink, biasalah nurse dengan doc marah sebb resiko. tapi alhamdulillah kali kedua bersalin normal..

2mo ago

haah. memang ad rasa sakit. start 7bulan da sakit. tanya nurse, tu normal and pantau je. kalau sakit sangat terus ke pac.