Mintak tips please

Hi. Sesiapa ada pengalaman baby songsang? Saya bru masuk 37week baby still songsang, ada tips tak bagi baby masuk laluan? first mom

19 Balas

saya pengalaman anak sulung songsang.. hospital bagi tarikh utk pusingkn baby dah lewat sgt baby week 39 dah.. masa appointment tu air ketuban dah kurang and baby besar.. last² kne emergency cezer.. sehari sebelum raya pulak tu..btw try dptkn appointment utk jumpa pakar o&g dgn cepat.. p/s: kalau air ketuban mommy byk.. kalau songsang.. dia akan pusing utk ke laluan.. saya tanya doktor.. sbb anak kedua week 26 songsang.. but week 30 dah normal ikut laluan.. selamat bersalin mommy.. 👍🏻

try berjalan kerap,yoga yg ringan²..klau masih sama biasa klinik kk akn mintak refer pakar,sy week ke 37 still songsang masuk week 38 pakar sugget utk pusingkan bby, try 2 kali mmg x berjaya, alhamdulillah xda tumpah darah next week tu doc suruh pilih date czer, lg pon dr kandungan 6bln doc terkejut scan bby sy tinggi,sy 146cm husb 185cm, so mmg doc ckp kemungkinan czer tu pasti..apa² pon better check pakar dulu..semoga dipermudahkn bersalin..

3mo ago

Sakit tak proses ecv tu?

saya dulu pun baby songsang, dari 29w sampai lah 36w cuba banyak berenang, sujud, banyak jalan semua tak jadi. masa 37w 2d buat ecv, 4 kali cuba baby tak pusing + heartbeat tinggi (baby stress). petang tu terus czer, rupanya baby terbelit tali pusat kat leher, 2 kali lilit. kesian doc kata baby pun rupanya struggle kat dalam, patutlah dia tak nak pusing. alhmdulillah semuanya dipermudahkan, yg penting baby dan ibu selamat keduanya.

hehe kalau sy dh redha la baby songsang tu siap2 untuk elective czer..sy x try ecv sbb takut sakit berganda..lagipun bby dh sempit dlm perut masatu..alhamdulillah masa czer smua ok..lps czer pun luka cpt smbuh..apapun readykan mental utk czer jgk ya..readykan smua kprluan nk cuci luka nnt

9 hari lepas bru beranak czer bby songsang jugak tak boleh nak ECV dokter kata sbb dah 38 weeks tapi boleh minta tanya dokter dlu kalau bby dh masuk laluan boleh beranak normal tapi mcm kes saya bby still melintang juga esoknya tu kena czer juga sbb saya ada gdm.

sye terus proceed czer . x nak pusing2. sbb takut baby punye kepala x cantik doc tertekan ke apa ke.. takut lah nak pusing2 , anak kot. kdg lepas pusing anak boleh kembali keadaan asl balik. so sye proceed czer mse tu dh 38 minggu.

saya baby songsang dari 34 minggu smpai 39 minggu, proceed elective czer sebab ecc dh tak sempat , nk buat ecv better 38 minggu sebab baby tk besar sngt dlm perut , plus tknk ada risiko kt baby . boleh cuba ecv dulu ye hehe

saya masuk 37 weeks pun songsang juga... hari2 saya tido terbalik kaki atas katil kepala kebawah 1minggu scan balik alhamdulillah baby dah masuk laluan... itu cara saya lah...

sya sampai skrg baby songsang. dah masuk 39weeks. 18/6 ni sy kena czer sbb bby still songsang. sya redha je.. xleh nak buat ecv sbb bby kecik risiko katenye