Salam . Nak tnya anak baru 1 thn 6bln sya mengandung ..tapi saya risau dngn ank yg masih kecik 😞😞

29 Balas

saya tahu pregnant 2nd baby masa 1st baby setahun 2bulan. sekarang usia kandungan dah 32weeks ++ due bulan 1 nnt. saya pjj dgn husband. alhamdulillah sepanjang pregnant allah mudahkan saya, sy xde alahan dan saya berkerja. sebelom pergi kerja mmg sy siapkan anak siap2 dan balik kerja sy akan handle anak sorg2. penat tu mmg penat. tp sy okay. husband kalau balik mmg dia sgt sgt membantu. totally anak dia yg handle. kalau risau sebab tu doctor/nurse minta kita merancang awak. kalau mmg awak dh ambik perancang tapi masih pregnant tu rezeki awak, allah nak bagi. allah tak kan bg kalau kita xmampu nk lalui. tp bg sy okay la tu pregnant masa baby usia setahun 6bulan. 2nd baby lahir, 1st baby dah msok 2tahun++ nnt. awak dah pregnant pon xboleh nak undur balik dah just terus kan dan doa yg baik2 supaya urusan awak selalu dipermudahkan. cuba cakap dgn husband awak baik2 minta dia bntu awak apa yg patot. lepas tu mana awak larat buat awak buat. xlarat awak tinggal. sy buat mcm tu je. kalau larat sy buat. xlarat mmg sy tinggal dulu.

2y ago

inn shaa allah, awak boleh okay. jgn stress. enjoy the moment☺️❤️

inshallah sis Allah da bg rezeki kita kena trima sy pn sma ank sulung br 4 buln da prgnnt genap ank umur sthun da kuar adik.kbykkn org ank frst ke 2 xxthu nk merncanh sgt xde pnglaman tapi msk ank ke 3 alhmdulillah jarak 3 thn skrg sy da prgnant ank ke7 tggu due 20/12 ni jer.umur sy lagi la 38 tp ank nk msk 7 da.Allh bg kami rezeki ankank rmai wlpon xkaya xde hrta.inshhllah setiap anak tu Allah bg rezeki kita..dlu ank 1-4 st bkeja msk ank ke 4 bhti keje da sbb ms tu ank kcik2 jd nk atr mngsuh pn cm x baloi kan..skrg ank msuk 7 suami kje srg je..Insyallh jika kita terima rezeki Allah dgn ikhlas Allah akn permudhkan urusan kita. Amin.

Xpe sis, perancangan Allah tu y terbaik, sy dlu bby first bru 4 bln, sy dh pregnant y ke 2...mula2 down jgk... Tp bila fikir blik, ank ni bkn senang nk dpt... Jd syukur la, Allah bg kita mudah dpt...memg agk sukar sikit, sy akui itu, tp bila awk selalu fikir positif, insyaa Allah, akn jd mudah nnt, pd sy setahun 6bln tu dh besar dh... Nnt bby kuar dia dh 2 thun... Mcm ank sy y no 3 & 4...beza cm awk la, genap umur dia 2thun,dia dpt adk y sama birthday dgn dia, it's ok sis, semoga Allah permudahkan segala urusan awk dn beri y baik2 aje utk awk... 🤲💕💕Anyway congratulations 😉

2y ago

sama mcm sy..skrg tgh mnghdpi.

waalaikumussalam tak pe sis,jgn stress sy dah lalui nye.ank umur 1thun 3bulan sy mengandung lagi.sekarang ank sy dh usia 6bulan,kakak nye dah 2tahun 2bulan. mmg rasa kesian sbb kurang kasih sayang,tapi suami kena main peranan jugak. insyaallah Allah sebaik-baik perancang. mula2 pikir mcm tak boleh terima semua ni.bila suami dah bg semangat dan tolong jaga ank2 sekali, Alhamdulillah syukur sy kuat.rezeki tu sis.ank2 akan bg kerjasama jika kita tak berat sebelah dgn Dorang. berlaku adil dlm beri perhatian dan kasih sayang untuk mereka💕💕

Sy bersalin ank no2 masa si kakak umo 18bulan. N dia masih breastfeed lg. so skrg ni sy menyusukan 2 ank skali gus. Kakak pantang nampak adik nysuu, dia nak jugak nyusu. Penattttt xterkata. Plus hasben mostly xde kt uma. Mmg sy urus ank sorg2 wlpon duduk ngn mak sy dlm tempoh berpantang ni. Mak sy tlg mandikan baby n masakkan food. Lain2 mmg sy handle sorg. Setiap mlm sy baca zikir Fatimah (Subhanallah 33x, Alhamdulillah 33x, Allahuakbar 33x) supaya Allah mudahkan kte melakukan tugas2 harian menjaga rumahtangga. Insya-Allah.

Skrg saya dah mengandung dah masuk mggu ke 30 tapi anak pertama baru berusia 1 tahun 6 bulan. In syaa Allah awak kene tenang je sbb saya pun awal² sedih fikir anak pertama masih perlukan perhatian sampaikan org tegur perut lgsg tk nampak mcm org hamil. doktor pun ckp mgkin awal2 tu saya mcm menidakkan saya mengandung lagi tu yang anak seolah merajuk. alhamdulillah skrg saya makin positive fikir seronok lepasni anak saya dua2 pakai baju sedondon hari raya nnt in syaa Allah.

Kira ok da tu sis,,ada yg lepas ank sulung,,bertahun dia tggu nk dpt ank kedua,smua tu rezeki..sy dlu ank kedua bru 5bulan,sy pregnant kan adik nya.mula2 sy nangis2 sbb kesian la dgn ank kan msih susu bdan..tp percaturan Allah tu sgt2 la baik,sy dpt ank girl lepas dua boy..ank yg senang jaga dri abg2 nya xbnyk ragam sgt..Alhamdulillah dpermudah kan utk sy 😊😊sis jgn stress2 ya,,ksian bby dalam perut tu nnt dia sedih kalau ibu dia sedih

baby sya bru nk msuk 7 bln sya dh preg lgi sis.. walaupun sya dh merancang sebaik nya Allah nk bgi rezeki ttp jd..Alhamdulillah sepanjang sya preg ni Allah mudah kan semua urusan sya utk jga baby dan kandungan.. extra penat tu ttp ada tp sya dh set dlm hti bkn senang nk dpt pahala free mcm ni.. enjoy jer sis..

rezeki Tue sis...sye skrg preg da 26 weeks anak first baru setaun 6 buln...mmg susah sikit klau preg time anak pertama Masih kecik...tp in Shaa Allah semuanya okayh...jnji pasangan sling membantu urus anak n rumah...tp anak first yg lbih exited nk dpt adik...asyik sebut baby2 jea..duk syg perut ibunya😅😅

sya pun preg time ank first 1 thn 4 bulan..cuma penat skit la sbb dgn alahan n ank tlbih manja...tp pkir2 blik rezeki sis lgpn faktor umur pun juga tkut ada risiko klu nk tmbh tggu 3 thn akan dtg..nurse n doc ada juga bsing srh mrancang sbb Rahim blm btl2 sihat..