Baby bertahi mata.

Hi semua...baby ke4 saya baru 14hari...tapi dari lahir sampai sekarang baby saya masih bertahi mata...ada yang boleh share pengalaman mcm saya ni? ☺️

3 Balas

Kata orang tua2 , dalam badan baby panas . kalau sis menyusu baby , sis kena jaga pemakana , jgn makan herba2 sgt .

5y ago

Saya pernah jadi dulu , mak suruh titis susu badan . Alhamdulillah sihat terus.

Ank llk says pun begitu sis. Dari Hari pertama lahir sampai la dia 3 bulan. Dan secara langsung kk suruh saya refer dekat doc pakar takut ada jangkitan kuman. Masa tuh Dr cek tiada apa2 cuma mata ank tuh belum develop dan kebanyakkan bayi menghadapi mslh tuh dan tak perlu risau kalau tiada apa2 jangkitan. Jadi Dr tu suggest saya urut tepi mata anak tuh spya tiada blockage dlm saluran air mata dia. Dan pastikan sentiasa bersihkan tahimata tuh dgn air bersih. 😊 Syukur 3 bulan jk ank saya dah okay. Skrg 2 tahun da. 🥰

5y ago

Betol tu...urut batang hidup tepi mata tu...skang bby sy da ok..

Kemungkinan besar sebab block eye duct.. saluran air mata tersumbat. Sis boleh Google tengok term tu. Common to babies. Akan baik seperti biasa selalunya. Baby saya pun jadi jugak tapi tak lama lah. Sehari dua dah baik.

5y ago

Tqtq sis info yg di beri 🥰