HB LOW. Tips please.

Hi semua.ada tips mcm mna nak naikkan hb ? Apa yg perlu mkn dri pagi smpai mlm ? Mggu ni checkp 30w maintain x naik2 dri bbrpa bln.!

7 Balas

Saya dri awal prgnant, sya amalkan buah delima, jambu batu. Hari2 makan. Caffien tak amik, ubat tambah darah makan dgn jus oren. Sis ada try amik susu2 yg boleh naikkan hb tak, sbb kawan sya dia amik, lagi drop hb dia, mgkin x sesuai dgn dia. Kalau sayur sis try sayur hijau, Insyallah. Try amalkan, saya dri awal mmg dah strt makan gini, skrg maintan 13, kdg2 je 12😊🥰

1y ago

Sama2 sis, Insyallah kita ikhtiar sma2, Amin2 semoga urusan sis juga dipermudahkan😊

Sy awl kehamilan hb drop. Doc suggest mkn zincofer mlm sblm tdo dgn air oren, lps tu ambik kerang msk rebus xpon bakar. Try msk peria sambal campur telur Omelett . Alhamdulillah hb naik.. elak caffeine mcm kopi dgn tea.

1y ago

Ada juga doc suggestkan mcm tu . Terima kasih atas tipsnya 😁

sy hb low dlm 10+ tapi nurse akan tukar jari lain utk usaha dptkan 11 jugak.tips sy,makan nasi, sayur,lauk, n jgn sekat mkanan sihat masuk perut.jgn tk makan. nnti lg low.

1y ago

Faham , InshaAllah saya cuba tips2 yang diberikan. Terima kasih ☺️

Sis ada makn ubt yg KK bagi? Saya dlu xleh telan zincofer.. tp hb drop. Sya cuba jgk mak zincofer. Alhmdulillah lama2 xmntah. Hb pn maintain atas 12 ,

1y ago

Ada saya makan zincofer yg doc bg. ☺️

hi awak, boleh mnum red dates. rebus red dates dan mnum. saya apply everyday alhamdulillah naik dari 9.3 ke 10.5

1y ago

Hi Mira , baik2 terima kasih atas tipsnya. Saya cuba amalkan ya 😁

Saya dari start pregnancy amalkan susu, buah delima dengan jambu batu. Alhamdulilah setakat nih bacaan hb okay.

1y ago

Saya tgh amalkan buah jambu batu. Terima kasih atas tips yg diberikan ☺️

sy mkn daging 1mggu sblum checkup elak mnum kafein

1y ago

Faham , baik2 ☺️