Fruits

Hi semua tumpang tanya boleh tak kita makan buah naga (dragon fruit?) masa preggy.. Tadi dah makan tapi doubt jugak. Tq all.

36 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

mse prggy ank no 2 ari2 sy mkn buah naga smpai 1 thp sy tertye ..xpink ke ank sy dlm perut sbb bila mkn buah naga wrna dy melekat dkt tgn .. tp dh dsbb kn buah tu je yg sy blh telan jd sy bedal je smpai bby lhir ..tp alhmdulillah bby xkluo merah pon ..gebu ad lah ..sy hb n wife gelap je kulit .. rzki dpt ank kulit cerah ..jd klo tye sy ..blh je mkn ..vitamin kan ....

Baca lagi

Boleh je makan. Klu mkn buah naga yg isi purple kadg2 ada yg keliru jika najis @ kencing jd merah. First ibu hamil mesti igt najis [email protected] pundi kencing. Sedgkn ia cm mempengaruhi sj dan ia tak memudaratkan. Klu ia penyebab gugur rasa blh rujuk pakar O&G sendiri tentang kesihatan rahim kt yg sebenar.

Baca lagi
2y ago

Yup betul tu... Boleh mkn tapi berpada semasa mengandung ni... Sekali mkn tu jgn la sampai ambil 2 hingga 3 biji cukup sekadar 2 3 potong atau separuh biji..

Actually smua buah buahan tkde pantang larang. Nk makan durian pn blh. Tp mkn dlm kuantiti yg sdkit. Jgn mlantak. Even sklipn, bnyk nutrien sht yg tdpt dlm kndungn buah buahan, tp hrus ambil dlm kuantiti yg slmt 🙂

Buah naga boleh sgt sis. Nurse pon galakkan yg tgh preg ni mkn buah naga delima jambu batu sbb mmg okay untk hb kita. Semoga urusan kita dipermudahkan. Amin

boleh sis..sy takat ni buah yg lain semua ok kcuali nanas dgn durian je sbb durian mmg sy x makan dr dulu n nanas pulak x brani nak makan.

Bole je mkn. Mcm pnh terbce yg buah naga pon bole maintainkan hb. Sye preg ank 1st kerap mkn. Sedap buat hilang rse loya

Msa sy jmpa Doc dlu, dia slalu remind kan sy bykkn mkn buah..xkisah buah ap skalipun..sbb buah n syur xde msalah..

jgn mkan dulu sis..kwn sy pregnant 4 bulan elok jek dia hbis mkan buah naga trus gugur on the sport....

Boleh je makan. Buah naga bagus utk kulit baby cuma kesannya kpd perkumuhan, akan berwarna pink gitu 😅

Semua buah boleh makan sis masa pregnant ni cuma berjaga2 klau ada alergik ke apa