Anak tak sah taraf

Hi semua sy nak mintak pendapat boleh ? Sy ade anak luar nikah dan sy besarkan dia dngn family sy ..umur dia 1y tapi demi menjaga aib keluarga sy family sy tak benarkan sy bahasakan diri sy sebagai ibu kepada anak sy .. malah diaorang suruh bahasakan diri sy sebagai acik 😔 sy faham apa yg mereka lakukan tapi sy tk sampai hati nak buat mcm apa yg family sy cadangkan .. hancur luluh hati sy bila diaorang suruh bahasa diri sy sebagai acik bukan sebagai ibu kandungg 😭😭 .. bila sy dukung anak sy sendiri mak ayah sy takbagi sbb takut dia terlalu nak berkepit dngn sy … anak sy dari umur 10 bulan lebih dah stop susu badan itupun sbb family taknak dia kenal siapa ibu diaa 😕 sy takut bila dia dah besar and terbiasa panggil acik kelakuan/perangai dia takut tak hormat pada sy .. sbb sy ade anak buah sorang and normally perangai dia langsung taknak dengarkataa .. dan itulah perkara sy paling sy takutkann 😔 sy takut dia kurang ajar pada sy bila dia dah besar nanti .. hati sy betul ii hancur 😔😔😭😭 dalam hati kenapa semua ni jadi #pleasehelp #seriusnanya #anakdanibu #umpamasymengandungtapisiasia

10 Balas

saya ada anak sepupu, sama kes macam awak..dia panggil acik tapi tu anak dia sebab muka sama..orang tau..semua keluarga dia nafikan yg tu anak dia..smp la anak sepupu tu kawen, baru panggil mama dan alhamdulillah lelaki tu boleh terima.. bab anak kurang ajar atau tak dengar cakap, bg saya adalah cara didikan kita pada seseorang tu ataupon pada anak tu..solat taubat supaya tidak mengulangi lagi, try jadi yg terbaik..bab panggilan acik ke ape ke, tu sekadar panggilan..bila dia besar nanti, terangkan kat dia secara perlahan..yg penting kita baiki diri kita, balik pada pencipta, jgn ulangi kesilapan lalu k..doakan supaya anak itu menjadi anak yg soleh atau soleha.. InsyaAllah..😊

2y ago

Terima kasih sis lega sy membaca dan terima kasih atas nasihat dan doanya yaa . ❤️

Sis, sedangkan anak susuan boleh jadi mahram apatahlg anak luar nikah tetap anak sendiri. Cuma masyarakat suka membandingkan dan mencaci. Sis, kalau mampu duduk berasingan dengan parent. Tapi kalau takmampu, sis slow talk laa dengan parent sis. Terangkan laa keadaan dah berlaku walau macam mane pun anak tu tetap anak sis. Anak tu taksalah. Last, doa bebanyak agar parents sis terima anak sis. Semoga dipermudahkan urusan ye sis.

2y ago

Pernah cuba nak tinggal sendiri tapi mak sy tak izinkan sebab dia tahu sy sendiri pun takmampu nak sara hidup sendiri inikan pula nak sara anak sendiri dekat luar 🥲

Jgn fikir terlalu jauh dulu sis. Fikir utk cari pendapatan dan keluar dr rumah bersama anak tu dulu. Biarlah org nk kata apa, benda dh jadi dan dh beranak dh pun, mak ayah pun dah tahu. Nk salahkan dorg pun x blh jgk dorg nk jaga air muka dorg. Tp sis as a mother kalau betullah sayangkan anak tu pertahankanlah bangkitlah.

try slow talk dgn family awak, saya sendiri pun macam awak. duduk asing dgn family. lama2 dorg akan terima. macam saya drpd saya mengandung sampai Ank dah lahir saya takduduk dgn family. try slow talk dgn family awak okay. stay strong ibu. insyaallah urusan dipermudahkan

ntah saya taknak cakap byk nnti terguris hati sis ni... spupu saya yg lahir ank luar nikah pun,, abah dia jual anak dia dekat org lain,, taknak org kg mengata... n tak bg dia sendiri bela... alhamdulillah budak tu besar elok.. keluarga angkat dia syg sgt kt dia.. ☺️

Sabar lah sis ujiaan nanti dia besar sis gi tau lh yang dia tuee anak sis’’kalau dia tau masti dia akan hormat’”sis lagi”sis klau dia tau itu mak kandung dia bagi tau je yang dia tuee sebenarnya anak kandung!!!!! Sis

Sis kerja ka?? Kalau kerja elok la bawa ank tu tggal asing,,xbaik la fmliy sis pisah kan ank dri ibu dia,walaupun utk kebaikan sis tp kesian la bby tu,masih xtau apa2,,

hmm, kesian anak tu. dia patut tau la sapa maknya. tapi tu la, bukan senang nak handle bila mak ayah yang control semua.

bila dah besar,sis pelan2 bgtahu yg sis tu ibu dia...insyallah ok

Duduk sendiri, jaga & didik anak tu sendiri.

2y ago

Memang nak sangat duduk sendiri tapi family tak izinkan 🥹