booster selepas bersalin

hi semua! sorry nak tanya ni if kita nak booster lepas bersalin sbb takut risiko kat baby boleh ke mintak doc gov keluarkan surat or any doc untuk kita bagi kt company kita bekerja? sebab bos dah bising la suruh booster kalau takde date suruh walk in je 😭🥲 #seriusnanya #bantusharing #firstbaby

7 Balas

Kalau dah minggu 14, boleh je ambil. Saya ambil minggu 14, demam sedikit. Makan panadol, sembuh dah. Tangan lenguh pun sehari dua je. Saya masa trimester pertama ada pendarahan, dah henti bila masuk trimester kedua. Doktor dah scan beberapa minggu lepas booster, kandungan masih baik. Placenta cantik, amniotic fluid pun okay. Kadang kadang kita mummy yang berkerja ni memang susah sikit. Nak tak nak, kena ambil jugak kerana perlukan gaji untuk keluarga.

2y ago

Yup bgtahu je tempat kerja yg mmg tak disarankan ambil bawah 14w. Tukar date untuk lepas 14w nnt. Saya pun ambil lepas dari tu. Alhamdulillah semua ok je

Doc gov x de keluarkn surat untuk vaksin/ booster. As stated, booster is safe for pregnancy and breastfeeding. Kalau awak dah dpt tarikh booster tp keep postpone, mmg rugi la awak tolak. Boleh walk in kt PPV. Tp so far mmg x de DR gov akan kuarkan surat apa2 untuk booster nie.

doktor x bg.. sbb depa terikat dgn KKM.. even kalau doktor sendiri x amik vaksin, depa xleh menggalakkan org utk tolak..

Company tak relax. Bukan wajib lagi pun. Lgpun tgh mengandung, majikan jenis tak faham ni mmg susah.

2y ago

Takpe, sis try solat istikarah & hajat. Minta dipermudahkan semuanya. Aamiin

bab prosedur ni, cuba tanya terus klinik / hospital kerajaan yg awk buat cek up. Call dulu ke.

ckp jela kt company Dr x galakkan lg sebelum bersalin..

booster selamat utk breastfeeding..